10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje primjena odredbi Kolektivnog ugovora Instituta Igalo

Institut Igalo

Konačna verzija Kolektivnog ugovora Instituta „Simo Milošević“ objavljena je na oglasnoj tabli te zdravstvene ustanove, čime je primjena njegovih odredbi zvanično počela.

Predsjednica Sindikalne organizacije, Marija Obradović, kazala je za portal RTHN da će radnicima po novim koeficijentima biti obračunata dva dana oktobra, a zatim i sve ostale zarade od novembarske.

“Treba samo završiti neke tehničke detalje, što su formalnosti. Kolektivni ugovor je potrebno poslati u Ministarstvo rada. Zvanično od danas kreće obračun plata po novim, zasluženim koeficijentima, koje smo dobili kroz presude. Samim tim, što je jako važno, prestaće sudski troškovi, jer su koeficijenti bili glavni razlog tužbi. Ono što smo na sudu dokazali prije više od deset godina, tek se od danas počinje primjenjivati zakonski i zvanično”, objasnila je Obradović.

Glavna prepreka za usvajanje novog Kolektivnog ugovora, kako je navela Obradović, bila je visina otpremnina iz prethodnog.

“Sada su sve svedene na zakonski nivo, a kako je objašnjeno, Institut je u takvoj finansijskoj situaciji da ne može da daje dodatna sredstva veća nego što zakon garantuje, što je bio glavni član spoticanja u Kolektivnom ugovoru”, kazala je Obradović.

Ona je podsjetila da je potpisivanje Kolektivnog ugovora bio jedan od preduslova za konkurisanje na tenderu za norveški program.

“Radnici Instituta učinili su sve što mogu‚ kroz rad koji smo imali u najtežoj godini, a koji je ocijenjen veoma visokom ocjenom i kroz činjenicu da smo pristali na brojne ustupke od originalnog teksta kolektivnog ugovora, svjesni teške situacije u kojoj se Institut nalazi i činjenice da sami moramo da uložimo dodatni napor da ga spasimo i vratimo u slavne dane, što ćemo svakako kroz naš profesionalni rad pomoći i uraditi”, rekla je Obradović.

Ona je dodala da se nada da će Institut, kroz promjenu cijenovne politike, ulaganje u infrastrukturu, kao i zalaganje radnika, uskoro ponovo biti firma koja radi sa pozitivnom bilansom, pa će radnici u nekom novom kolektivnom ugovoru imati i veće benefite.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije