21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Palinuro“ u Tivtu i Kotoru

Jedrenjak PALINURO-foto www.marina.difesa.it

Školski brod Ratne mornarice Italijem, jedrenjak „Palinuro“, boraviće sredinom ove sedmice u Boki Kotorskoj.

Lijepi trojarbolni barkantin, pristaće u srijedu 28.juna u Tivtu, gdje će se vezati na gradskoj rivi Pine uz svog kolegu – takođe starog jedrenaka, školski brod Mornarice VCG „Jadran“.

Brod će se moći razgledati od 16 do 18 sati. Prijem za zvanice je u 20 sati.

Posada „Palinura“ i ukrcani mladi kadeti – pitomci Mornaričke srednje škole „Francesco Morosini“ iz Venecije, posjetiće školski brod MVCG i družiti se sa njegovom posadom. Narednog dana „Palinuro“ će se preseliti u Kotor gdje će u srijedu veče na italijanskom jedrenjaku biti upriličen zvanični prijem za predstavnike političkog, vojnog i javnog života Crne Gore, a koga priređuju zapovjendik „Palinura“ kapetan fregate Đuzepe Valentini i italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco Del Monako.

Školski brod „Palinuro“ u više je navrata proteklih godina dolazio u Crnu Goru, a Tivat i Kotor sada su destinacije na njegovom školskom krstarenju sa pitomcima koje je „Palinuro“ počeo 20. juna u italijanskoj luci Taranto. Nakon Drača u Albaniji gdje je već boravio, italijanski jedrenjak iz Kotora će otploviti za Ankonu.

Jedrenjak “Palinuro” manji je i manje poznati “rođak” čuvenog italijanskog školskog broda i jednog od najljepših jedrenjaka svijeta “Amerigo Vespucci”. Trojarbolni brigantin izgrađena je 1934. godine u Francuskoj kao ribarski brod pod imenom “Commandant Louis Richard”, da bi ga 1951. kupila RM Italije u čiju je flotu ušao četiri godine kasnije pod imenom “Palinuro” i službenom oznakom A-5331. “Palinuro” je jedrenjak deplasmana 1.341 tone, dug je 69, a širok 10 metara, dok mu gaz oznosi 4,8 metara. Jedra tog broda ukupne su površine oko 1.000 kvadrata.

Izvor:S. L.

Najčitanije