16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Palma de Majorka – Dukić u zlatnoj, Marković u bronzanoj grupi

Trofeo Princessa Sofia Iberostar, Palma de Majorka – Olimpijska klasa Laser Standard

Jubilarno 50. izdanje prestižne jedriličarske regate za olimpijske klase Trofej Princeze Sofije Iberostar, jednoj od ukupno pet iz serije kupa šampiona EUROSAF održava se od 29. marta do 7. aprila u Španiji u Plama de Majorci.

U devet od ukupno deset olimpijskih kalasa takmiči se 1.224 jedriličara na 850 jedrilica koji predstavljaju preko 68 zemalja.Najbrojniija flota na regati je klasa Laser Standard, u kojoj boje  Crne Gore brane jedriličari Milivoje Dukić i Ilija Markovićpod čvrstom rukom selektora Ilka Klakora.

U prva dva dana odjedrene su četiri kvalifikacijske regate, a naši jedriličariostvarili su, bolje reći premašili očekivanja na prestižnoj regati „Princeza Sofija“ na Palma de Majorci.Milivoj Dukić je u paklenoj konkurenciji usipeo da se plasira u zlatnu grupe u kojoj će se 60 jedriličara u naredna dva dana boriti za pobjedničko postolje. Ilija Marković je ostao u bronzanoj grupi, ali je iluzorno trošiti reči koliko mu je značilo takmičenje sa daleko starijim i iskusnijim jedriličarima, sa momcima koji mogu da se pohvale da su tokom karijere osvajali olimpijske, svjetke i evropske medalje.

Milivoj Dukić je u finale ušao sa kote 54, dok je Ilija Marković osvojio 166. mesto u konkurenciji 187 najboljih jedriličara planete. Ostala su još dva dana takmičenja na Palma de Majorci. Milivoj će nastojati da obezbedi što bolji plasman u stekne što više samopouzdanja u nastojanju da stigne do trećih uzastopnih Olimpijskih igara, a Ilija Marković sa stekne  iskustvo za juniorska takmičenja koja ga očekuju ove godine, kao iza Balkanski šampionat čiji će domaćin biti Crna Gora i Tivat.

Prije početka takmičenja na regati koja je u rangu Svjetskog šampionata, jedriličari iz Crne Gore su naglasili da žele da pruže maksimum i da vide gdje se nalaze u odnosu na najbolje jedriličare planete u ovom trenutku. Milivoj Dukić koji je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama potajno se nadao plasmanu u veliko finale, zlatnu grupu, a Ilija Marković koji ima 17 godina istrajno stiče iskustvo, koje će iskoristiti za velika takmičenja u svojoj konkurenciji. Oba cilja su ostvarena.

Najčitanije