14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pariz: Protesti po uzoru na kanadske

Francuska protesti – foto EPA

Napeto je u centru Pariza, gdje su se sukobili policija i motorizirani prosvjednici. I to po modelu dugotrajnih kanadskih prosvjeda protiv epidemioloških ograničenja nazvanih Konvoj slobode koji još traju. Uz najavu ublažavanja restriktivnih mjera u Francuskoj, na ulicama glavnoga grada raspoređene su tisuće policajaca, oklopnih transportera te kamiona s vodenim topovima.

Stao je promet oko Slavoluka pobjede, suzavac na Elizejskim poljanama. Konvoj slobode stigao je u Pariz. Od 2018. i prosvjeda “žutih prsluka” francuske snage sigurnosti nisu bile u većoj pripravnosti. Prosvjednici iz mnogih dijelova Francuske jutro su dočekali u predgrađu. Na društvenim mrežama razmjenjivali su informacije o tome kako ući u grad te izbjeći policijske provjere i zapreke na cesti.

– Prošle su dvije godine i sada nam je dosta. Ništa nam nije jasno, postoje zakoni, ali mi ih ne razumijemo. Sada shvaćamo samo da je riječ o diktaturi, rekla je jedna od prosvjednica.

Policija je zaustavila stotine vozila, a vozače kaznila. Uhićeno je sedam osoba. Ne prosvjeduju samo protivnici epidemioloških mjera nego i ljudi nezadovoljni ubrzanim rastom cijena energenata.

– Da pitate ove ljude, rekli bi vam da nemaju novca za struju, plin ni gorivo. Cijena goriva gotovo se udvostručila, sada je dva eura po litri. Ne možemo ovako živjeti jer plaće ne rastu, rekla je jedna od prosvjednica.

Do predsjedničkih izbora u Francuskoj manje je od dva mjeseca. Vlasti žele spriječiti prosvjede kako ne bi dosegli razmjere protuvladinih prosvjeda od prije 4 godine kada je “žutu revoluciju” pokrenuo rast cijena goriva, a prerasla je u bunt protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

Vozači kamiona u Nizozemskoj zaustavili su se u središtu Haaga. Prosvjednike ne pokreće samo otpor prema zdravstvenim mjerama.

– Poljoprivrednike su protjerali iz zemlje, oduzeta nam je sloboda, mnogo je razloga za prosvjede, rekla je prosvjednica.

Europskim prosvjednicima uzor su kanadski vozači koji zbog obveze cijepljenja već dva tjedna blokiraju glavni grad Ottawu i paraliziraju granični promet sa Sjedinjenim Državama. Kanadski sud naredio je deblokadu prometnica, vlasti prijete novčanim i zatvorskim kaznama.

– Ne želite izgubiti licenciju i završiti s dosjeom koji će utjecati na vaš posao, egzistenciju, pa i na mogućnost da putujete u inozemstvo, uključujući i SAD. Čuli smo vas. Sada je vrijeme da odete kući, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Samo blokada mosta koji Ontario povezuje s američkim Detroitom kanadsku automobilsku industriju stoji stotine milijuna dolara.

Izvor:HRT

Najčitanije