29.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Skupština Međunarodnog festivala klapa Perast – uspješna misija očuvanja klapske pjesme u Crnoj Gori

Prethodna godina bila je izuzetno teška, neizvjesna i zahtjevana za organizaciju jubilarnog 20. Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP) koji je održan na kraju ljeta, 10. i 11. septembra 2021. u uslovima pandemije koronavirusa.  Uprkos svemu zadovoljni smo što smo u takvim uslovima uspjeli održati Festival, te nastavili kontinuitet očuvanja klapske pjesme u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, čulo se u petak u Galeriji solidarnosti u Kotoru na 21. Skupštini Međunarodnog festivala klapa Perast.

„Jubilarni 20. Međunarodni festival klapa Perast prošle godine nije bio takmičarskog karaktera, već  su nastupile dosadašnji pobjednici i nagrađene klape tokom 20 godina Festivala klapa u Perastu. COVID-19 prijetio da ugrozi i ovaj jubilej: pokrovitelji su limitirali sredstva na minimum, ogromna većina potencijalnih donatora (preko 50 zamoljenih za pomoć – od najvećih privrednika, banaka, hotela, institucija …) ostavila nas je i bez odgovora. Stoga smo već tokom proljeća odustali od plana sa 4 koncerta i 50 nagrađenih klapa tokom 19 proteklih festivala, zatim klapskih nastupa povodom 8. marta, Mađa, Zavjetnog dana, Fašinade, stručnih seminara za domaće klape, devetog izdanja festivalskog almanaha LIRICE, takmičarskog programa i nagrada, novih klapskih pjesama, stručnog žirija… A sve to je zasluživao jubilej u Perastu. Festival smo uspjeli održati zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Kotor i Ministrstva kulture“-  kazala je predsjednica MFK Perast Tina Braić Ugrinić.

Izvršni direktor Festivala, Mikan Kovačević podsjetio je da su programi svedeni na dva humanitarna koncerta (tradicionalno-bez naplate ulaznica, sa dobrovoljnim prilozima posjetilaca za Djecu iz Bijele), revijalnog karaktera, sa idejom da klape, bez takmičarskog naboja i nervoze, spontano otpjevaju svoje omiljene pjesme.

„Upravo to se osjetilo u nastupima klapa- uživanje u pjesmi i interpretaciji, a znalačka publika u Perastu je oduševljeno odgovorila takvom klapskom doživljaju i jubileju 20 godina MFK Perast“- kazao je Kovačević.

Ovogodišnji 21. MFK Perast biće održan od 9. do 11.septembra.

Skupština MFK Perast 2022. – foto Boka News

„Kao dio projekta „Fašinada“ planirali smo da 10. septembra nastupe i četiri dječije klape u revijalnom programu. Tokom sve tri večeri u revijalnom dijelu smo planirali program koji smo nazvali „Zavičajne pjesme klapa učesnika“, kada će klape izvesti tradicionalne pjesme iz svog zavičaja. Takmičenje je planirano u kategorijama ženske, mješovite i muške klape.

Inače, projektom „Fašinada“ planirali smo osnovati 12 dječijih klapa u 12 muzičkih škola širom Crne Gore. Na tom projektu već radimo, u saradnji sa rukovodiocima muzičkih škola, i mogu kazati da su prve reakcije odlične. Završni koncert 12 dječijih klapa planiran je za 21. novembar Dan opštine Kotor. Festivalski almanah Lirica br. IX je već odštampan sa 36 partitura za dječije klape i biće promovisana tokom 21. Festivala.

Treći naš projekat smo nazvali „2 u 1 Kotorski umjetnici svojoj državi“ povodom Dana državnosti 21. maja. Projekat podrazumjeva nastup kotorskih umjetnika i snimanje filma o njihovim stvaralaštvu“– između ostalog najavio je Kovačević.

MFK Perast za 8. mart planira interesenatnu donatorsku večeru, insprisanu kapetanom Vladom Ivelićem koji je na brodu Pjerino 1881. ispred Kube napravio večeru za kubanske zvaničnike. Taj originalni jelovnik je sačuvan kao historijski dokument po kome je planirana ova donatorska večera.

Skupština MFK Perast 2022. – foto Boka News

Na Skupštini su izabrani novi članovi UO Festivala, za predsjednika Andro Radulović, novi članovi su Biserka Milić, Dalibor Labudović (klapa Camerton) i muzikolog Mario Katavić.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu, finasiski izvještaj i Program i plan  aktivnosti  sa planom prihoda i troškova za 2022. godinu.

Festival klapa u Perastu, postao je manifestacija od posebnog kulturnog značaja za Crnu Goru, prepoznatljiv u regionu, koji prevazilazi organizacione okvire koje može ispratiti jedna NVO bez značajne pomoći šire društvene zajednice, čulo se na Skupštini.

Najčitanije