11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Park prirode Lastovo korak do eko-turizma

Skupina stranih stručnjaka za eko-turizam šest je dana provela u Hrvatskoj obilazeći najprije Split, a potom i cilj svog dolaska – Park prirode Lastovsko otočje. Svrha njihova posjeta bila je iskušati paket „Lastovo – pozitivno divlje“, prvu eko-turističku ponudu ovog parka koju su djelatnici parka osmislili u suradnji s lokalnim stanovništvom i svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF.


Lastovo – Foto HANZA MEDIA

„Cilj turizma koji želimo razvijati nije isključivo profit, već i dobrobit lokalne zajednice, očuvanje identiteta, kulture i tradicije, kao i zaštita prirodnih dobara. Eko-turistička ponuda mora biti odmak od masovnog turizma“, objašnjava Mosor Prvan iz WWF Adrije, voditelj projekta DestiMED unutar kojeg je razvijena ova turistička ponuda. Prvan je sudjelovao u osmišljavanju paketa koji je na terenu sa skupinom stranih stručnjaka provela u djelo Bruna Đuković iz Parka prirode Lastovsko otočje.

„Sedmero stručnjaka koji su prošli tjedan proveli u našem parku upoznali su se s našom prirodom, oduševili se aktivnostima, kulturnim običajima i ponudom“, priča Đuković objašnjavajući kako su se neki od njih prvi put okušali u ronjenju, dok su drugi prvi put primili vesla u ruke i kajakom obišli obale Lastova.

„Iako ćemo pravi izvještaj dobiti tek naknadno, ono što smo saznali razgovarajući sa stručnjacima jest da je naš paket za njih preintenzivan u smislu provedenih aktivnosti. Ta nam je informacija izuzetno važna jer ćemo prema njoj prilagoditi ovu ponudu“.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj, prošlog ponedjeljka, stručnjaci su se okupili u Splitu i najprije sudjelovali na radionici o ekološkom otisku u turizmu, gdje su im se pridružili i kolege iz Nacionalnog parka Kornati, koji također sudjeluju u projektu DestiMED. Idućeg su dana obišli Split te nakon toga, tek predvečer, stigli do Lastova.

„Očito su tri dana obilaska otoka i upoznavanja s tradicijom i kulturom Lastova bila premalo. Aktivnosti su im se svidjele, istaknuli su da je ponuda jako dobra, no ponestalo im je vremena za odmor ili istraživanje otoka“, zaključuje Đuković.

Stručnjaci su većinu vremena proveli s čuvarima prirode i lokalnom zajednicom, smješteni u kampu. Sudjelovali su u izradi suvenira i posjetili lokalnu vinariju, a negodovali su zbog previše vožnje, a premalo biciklizma.

“Usredotočili smo se na kvantitetu, željeli smo da dožive što više, a to je očito bila pogrešna odluka. Znamo za ubuduće. Mi smo u Parku prirode izuzetno zadovoljni, ali shvaćamo da se organizaciji ovakve ponude treba puno više posvetiti. Činjenica da je 12 lokalnih dionika uključenih u Lokalni klaster u ekoturizmu sudjelovalo u ovoj ponudi za nas je potvrda da smo na pravom putu“, kaže Bruna i priznaje da se susrela s izazovima gdje se dionici nisu pridržavali dogovora, no uvjerena je da stručnjaci to nisu primijetili.

Druga skupina stručnjaka na Lastovo će stići u proljeće, a njih će dočekati „osvježena“ tura „Lastovo – pozitivno divlje“. Trajat će pet dana, neće uključivati obilazak Splita, već će svoje vrijeme provesti kvalitetnije, istražujući lokalne običaje i sudjelujući u izradi lokalnih proizvoda.

Test u Parku prirode Lastovsko otočje je prvi od sedam pilot testova koji se ove jeseni održavaju u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Najčitanije