16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Perković: Slamamo fašizam pravnim sredstvima

Marko Perkovic
Marko Perkovic

NVO „Generalni konzulat Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“ iz Tivta, zatražila je danas od Skupštine Crne Gore i državnog tužioca da reaguju i spriječe realizaciju u praksi sporazuma Vlade Crne Gore i Vlade Savezne republike Njemačke o sahranjivanju u krugu jednog od aktivnih objekata Vojske Crne Gore, posmrtnih ostataka njemačkih vojnika koji su u Crnoj Gori poginuli tokom Drugog svjetskog rata.

Sporazum je prije tri godine sa tadašnjim ministrom inostranih poslova Njemačke Gvoidom Vesterveleom potisala Vlada premijera Igora Lukšića, a u Generalnom konzulatu SFRJ smatraju da se tim aktom krši niz domaćih propisa. Iako je Ustavni sud Cre Gore odbacio njihovu inicijatocu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog sporazuma, u toj NVO smatraju da je obrazloženje Ustavnog suda suštinski potvrdilo da su oni u pravu.

„Opširno, razumljivo i nadasve autoritativno obrazloženje riješenja Ustavnog suda predstavlja potvrdu legaliteta i svrsishodnosti naše inicijative, kao i nespornog aktivog legitimiteta na strani Generalnog konzulata SFRJ kao podnosioca inicijative.U svim relevantnim odredbama za odlučivanje u ovom pravnom predmetu, uočljivo je da je od svih striktnih odredbi Zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, predmetni Sporazum dvije Vlade jedino zakonito objavljen u Službenom listu Crne Gore, da uopšte nije potvrđen u skladu sa Zakonom i da kao takav predstavlja “pravno nedonošče” koje nije doseglo neophodnu zakonsku kapacitetnost, pa je i samim tim van opsega kompetentnosti Ustavnog suda Crne Gore za odlučivanje o ustavnosti i zakonitosti.”- kazao je generalni konzul SFRJ Marko Perković.

On je naglasio da u toj NVO “uopšte ne dovode u pitanje civilizacijski čin sahrane njemačkih vojnika”, ali da smatraju da posmrtnim ostacima pripadnika okupatorske oružane sile u Drugom svjetskom ratu, nije mjesto u krugu jedne od aktivnih kasarni VCG. Perković upozorava da je već napravljena preparcelizacija prostora kasarne na vojnom dijelu aerodroma Golubovci gdje je po njegovim riječima, već izdvojena jedna parcela na kojoj se namjerava napraviti groblje za stradale vojnike njemačkog Wehrmachta.

Kasarna

“Ta parcela je pored samog puta, pa tako ispada da bi svi koji preko podgoričkog aerodroma dolaze ili odlaze iz Crne Gore, prolazili pored spomenika neznanim fašistima što je jedan ponižavajući čin za slobodarsku i antifašističku Crnu Goru. Budući da Sporazum dvije Vlade do danas nije prošao proceduru ratifikacije u Skupštini Crne Gore, ta zbog sumnje da su prilikom njegovog sklapanja i preduzimanja mjera da se on provede u djelo, počinjena krivična djela „povreda ugleda Crne Gore“, „ugrožavanje nezavisnosti“, „nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja“ i „zloupotreba službenog položaja“, očekujemo i reakciju državnog tužilaštva.“- kazao je Perković dodajući da je u toku akcija „slamanja fašizma pravnim sredstvima“.

On je ocijenio da „mora biti stavljena tačka na inferiornost Crne Gore pred moćnim međunarodnim autoritetima” i pozvao Skupštinu i državnog tužioca da “preduzmu adekvatne mjere za zaštitu i odbranu vitalnih crnogorskih nacionalnih, ali i univerzalnih vrijednosti.”

Izvor:S. L.

Najčitanije