22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala u Kotoru

Pistalo

Roman „Pesma o tri sveta“ autora Vladimira Pištala, koji je za ovo djelo dobio  nagradu “Beskrajni plavi krug” Matice srpske i nagradu Dr Špiro Matijević za najbolje književno ostvarenje u 2023. godini, biće predstavljen kotorskoj publici u petak, 1. marta u 19 sati u Kinu “Boka”. Sa autorom će razgovarati književni kritičar i književnik Nenad Šaponja, direktor i glavni urednik izdavačke kuće „Agora“.

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, čajevi Marsa / Noći; zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta; romani Milenijum u Beogradu, Tesla, portret među maskama, Venecija, Sunce ovog dana: Pismo Andriću, Pesma o tri sveta i knjiga eseja Značenje džokera. Roman Tesla, portret među maskama – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu – ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživio tri izdanja.

Dobitnik je više značajnih književnih priznanja, među kojima su: NIN-ova nagrada, nagrada „Meša Selimović”, „Borisav Stanković”, „Todor Manojlović”… Do februara 2021. živio je u Americi gdje je predavao svjetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusec. Od 2021. upravnik je Narodne biblioteke Srbije u Beogradu.

Nenad Šaponja piše poeziju, eseje i prozu. Njegovi stihovi prepoznatljivi su u savremenoj poeziji zbog stilske savršenosti, hermetičnosti i metafizičkog uvida. Zastupljen je u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama. Više od 50 knjiga u izdanju „Agore“, čiji je direktor, dobile su najznačajnije domaće i svjetske književne nagrade.

Književno veče organizuju poslenici JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica.

/M.D.P./

Najčitanije