24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

SeaComp događaj – “Mogućnosti upotrebe biomaterijala iz Jadranskog mora za proizvodnju ekološki održivih kompozita”

SeaComp – Foto ucg.ac.me

Pomorski fakultet Kotor i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore najavljuju događaj koji će se održati u okviru treće međunarodne naučne konferencije iz oblasti pomorstva – 3rd Kotor International Maritime Conference (KIMC 2023).

Ovaj događaj je posvećen promociji istraživačkih aktivnosti na projektu “Morski ekološki kompoziti od otpada iz Jadranskog mora – SeaComp”, finansiranom kroz program “Grande Rilevanza”.

Glavni cilj projekta je razvoj inovativne klase pomorskih kompozita sa značajno smanjenim uticajem na životnu sredinu. Konkretno, nekonvencionalnom upotrebom morskog otpada nasukanog na jadranskim plažama i namijenjenom za deponiju morske trave (tj. Posidonia oceanica) i školjki dagnji (tj. Mitilus galloprovincialis ), razviće se nove klase kompozita za brodogradnju sa poboljšanim ekološkim karakteristikama.

Događaj će se održati u utorak, 28.11.2023. godine, u hotelu “Cattaro” u Kotoru (Stari grad), od 15:00 do 20:00 sati. Tokom ovog susreta, biće predstavljeni dosadašnji rezultati istraživanja i metodologija budućih aktivnosti s fokusom na promovisanje upravljanja morskim otpadom i proizvodnje ekološki održivih morskih kompozita. Ovi aspekti su od ključnog značaja za održivi razvoj sektora plave ekonomije.

Učesnici će imati priliku da aktivno učestvuju u razmjeni mišljenja i iskustava o nekonvencionalnoj upotrebi morskog otpada, kao i razvoju nove klase kompozita sa značajno smanjenim uticajem na životnu sredinu.

Pozivamo sve zainteresovane učesnike, predstavnike istraživačkih i razvojnih institucija, kao i privredni sektor, da se pridruže događaju i doprinesu uspješnoj realizaciji SeaComp projekta.

Ovaj događaj se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u sklopu programa Naučno-tehnološke saradnje Italija – Crna Gora.

Za potvrdu učešća i više informacija pišite na e-mail radmilag@ucg.ac.me

Izvor:UCG

Najčitanije