18 C
Kotor

Slušaj online radio

Peti međunarodni bijenala akta “Marko Krstov Gregović” u Petrovcu

Manifestacija otvaranja Petog međunarodnog bijenala akta „Marko Krstov Gregović“ će se održati u Spomen-domu „Crvena komuna“ u Petrovcu u petak, 9. jula sa početkom u 21 čas.

Izložbu će otvoriti i uručiti nagrade predsjednik Opštine Budva,  Marko Carević. Biće dodijeljene četiri nagrade u kategoriji skulptura, slika, crtež i grafika/fotografija/video, kao i 12 pohvala. Gran-Prix nagrada biće dodijeljena jednom od nagrađenih u četiri kategorije.

Podsjećamo da je Peto međunarodno bijenale akta planiramo za 2020 godinu i da je tada upućen i poziv umjetnicima širom svijeta da se prijave. Odziv je bio veliki i nakon selekcije radova izabrano je 78 umjetničkih djela različitih stilova, tehnika i umjetničkog izražaja. Zbog pandemije korona-virusa Bijenale je odloženo i zakazano za 2021. godinu.

Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ održano je prvi put 2004. godine, a njegov idejni tvorac je vajar Dragan Mijač Brile. Nakon treće održane manifestacije 2008. godine Bijenale se nije organizovalo punih 10 godina. Najzad je 2018. godine u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve manifestacija ponovo pokrenuta, čime je nastavljena značajna tradicija.

Najčitanije