13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština H.Novi na 18. Bijenalu u Veneciji: Marlovićevi radovi izraz nastojanja da se hercegnovska arhitektura podigne na viši nivo

Foto Opština HN

Arhitekta i konzervator Srđan Marlović predstavio se na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji unutar crnogorskog paviljona, koji su posjetili i predstavnici Opštine Herceg Novi.

Ovogodišnja tema Bijenala je “Radionica budućnosti.”

Marlovićeva posebna vizija istinski promoviše Herceg Novi kao izuzetno značajan grad na kulturno-istorijskom i arhitektonskom horizontu.

“Radujem se što je crnogorski paviljon privukao mnogo posjetilaca, posebno studenata. Nedavno su nas posjetili studenti iz Hrvatske, a njihov utisak je bio da su radovi iz crnogorskog paviljona najkvalitetniji na Bijenalu. Uz to, ponosan sam da sam sa svoja tri rada lično odabrao da prezentujem naš grad, odnosno Herceg Novi”, kazao je Marlović i zahvalio kustosu Zoranu Lazoviću na prepoznavanju njegovog rada i truda da se hercegnovska arhitektura podigne na viši nivo.

Pojašnjava da je tema bijenala bila fokusirana na lokalnu tradiciju i preispitivanje lokalne vrijednosti, konteksta, graditeljske i prirodne baštine kroz novu perspektivu. Marlović je birao dvije teme iz graditeljske i jednu iz prirodne baštine, akcentujući važnost Starog grada.

Foto Opština HN

“Prva tema je tvrđava Mezaluna za koju je nužno da se obnovi, ne na bilo koji način već savremenom metodologijom gdje možemo da rehabilitujemo autentičnost. Tema drugog rada je Rehabilitacija istorijskog profila zapadnog pročelja Herceg Novog, nešto što je najmonumentalnije u našeg gradu, a gradnjom u podgrađu polako počinje pokrivanje čitljivosti njegovog nultog sloja. Zato ga je potrebno njegovati i na adekvatan način tretirati jer je on suštinska vrijednost i posebnost Herceg Novog u odnosu na druge crnogorske gradove. Treći je prirodna baština i mjesto za koje sam procijenio da je priroda stvorila arhitekturu, jedan geomorfološki fenomen a to je ljuti krš ispod Borića gdje sam ponudio kako da se taj prostori afirmiše i postane jedan od brendova Herceg Novog ili hercegnovskog zaleđa”, objasnio je Marlović.

Crnogorski paviljon, otvoren u maju ove godine, privukao je brojne posjetioce, što potvrđuje i domaćin Marica Petković.

“Posjetioci dolaze, neki slučajno, neki namjerno i izuzetno pozitivno reaguju na izložbu. Mnogi posebno hvale renoviranje koje je sprovedeno prije postavljanja izložbe”, rekla je Petković.

Delegacija Opštine Herceg Novi posjetila je crnogorski paviljon, a predsjednik Stevan Katić izrazio je zadovoljstvo što arhitekta i konzervator Marlović učestvuje na ovom Bijenalu.

Foto Opština HN

“Marlovićevi radovi su veoma zanimljivi i interesantni. Posjetioci iz cijelog svijeta koji dolaze u Veneciju imaju priliku da saznaju nešto novo o Crnoj Gori, a time i o Herceg Novom. Naš grad ima bogatu istoriju i kulturno nasljeđe i svi projekti predstavljeni na Bijenalu daju nadu za budućnost. Nadam se da će se mnogi od njih realizovati. Herceg Novi je grad koji može i treba da pokaže sve ljepote koje ima”, rekao je Katić.

U delegaciji Opštine Herceg Novi, uz predsjednika Katića, bili su i potpredsjednik Mirko Mustur, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Aleksandar Kovačević i odbornik Jovan Subotić.

Najčitanije