15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pijavica na ulazu u Boku

Pijavica foto Vuk Obradović

Promjenjivo i nestabilno vrijeme se i dalje nastavlja, a naš čitalac Vuk Obradović poslao nam je fotografiju pijavice, rijetke meteorološke pojave, koju je danas snimio iz Radovića u pravcu Žanjica.

Da bi morska pijavica nastala, moraju se poklopiti brojni preduslovi. Zbog toga je to relativno rijetka pojava, iako njezina pojavnost varira od lokacije do lokacije na Jadranu.

Osim na fronti, pijavice češće nastaju iznad relativno toplih vodenih površina za vrijeme velikih nestabilnosti u atmosferi, kada postoje povoljni uvjeti za razvoj konvektivne naoblake.

Kratkotrajne, ali izuzetno opasne!

Trajanje pijavice najčešće je do 10-ak minuta, no ponekad potraju i znatno duže. Pijavica najčešće nastaje najprije kao ispupčenje iz baze Cb-oblaka (funnel cloud). Zatim se ispod ispupčenja na morskoj površini javlja vrenje (srk) mora. Nakon toga i iz srka raste ispupčenje koje se postupno spaja s funnel oblakom i cijela pojava dobiva na obliku. Na Jadranu se pijavice mogu javiti u bilo koje doba godine, no najčešće ljeti i osobito na jesen, kada počinju češće stizati fronte nad i dalje toplo more. Iako je pijavica relativno rijetka pojava, ipak, nažalost, postoje dokumentirani tragično završeni susreti s pijavicom na Jadranu.

Zbog toga, ma koliko god ova pojava bila zadivljujuća i fotogenična, toliko prema njoj treba imati ‘respekta’ i poduzeti sve mjere opreza ako se s brodom nađe na moru u blizini morske pijavice, odnosno poduzeti manevre s kojima bi se izbjegao direktan susret s pijavicom.

/Daniel Pavlinović/

Najčitanije