9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pilot koji je bio uključen u nasukavanje Ever Forwarda u zaljevu Chesapeake suspendovan: Razlog – pretjerana upotreba mobilnog telefona

Foto: gCaptain

Operativna dozvola pilotu Ever Forwarda koji je ovog proljeća usmjerio kontejnerski brod u muljevito dno zaljeva Chesapeake suspendirana je, prema Zvodu za rad Maryland, navodeći kao razlog njegovu pretjeranu upotrebu mobilnog telefona u to vrijeme.

Brod je konačno odsukan sredinom travnja, više od mjesec dana nakon što se nasukao, piše Splash247.

“Tijekom otprilike polovice dvosatnog tranzita, pilot na kontejnerskom brodu upućivao je i primao brojne pozive, SMS poruke i skice e-pošte na svoj osobni mobitel sve do incidenta”, navodi se u izvješću američke obalne straže.

Osim toga, pilot se oslanjao isključivo na svoje peljarsko prijenosno navigacijsko računalo i gledao je reprodukciju prethodnog tranzita u vrijeme incidenta. Pilot je sastavljao e-mail na svom osobnom mobilnom telefonu u minutama prije planiranog skretanja prema jugu, kada je plovilo uplovilo kroz međutočku puta i nasukalo se. Tim na mostu pokušao je upozoriti pilota ponavljanjem smjera. Međutim, u trenutku kada je ekipa na mostu postala odlučnija u pogledu smjera broda, bilo je prekasno da se spriječi nasukavanje plovila.

Podsjećamo, Ever Forward ponovno je izvučen 17. travnja ove godine nakon što je više od mjesec dana bio zaglavljen u mulju u zaljevu Chesapeake. Visoka plima, zajedno s jednomjesečnim radom – jaružanjem oko broda i uklanjanjem 505 kontejnera – konačno je donijela uspjeh.

Najčitanije