12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Piloti u izolaciji: U jednom danu otkazano skoro 1200 letova u SAD-u

Piloti – Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američke aviokompanije otkazale su jučer gotovo 1200 letova jer je velik broj pilota i članova posade u izolaciji zbog COVIDA-19.

Komercijalne avioe kompanije otkazale su jučer 1.171 let unutar, u ili iz SAD-a, pokazuju podaci stranice FlightAware.com, prenosi Reuters.

Treći je to dan zaredom s velikim brojem otkazanih letova u SAD-u. Za Božić je otkazano 997 letova, a za Badnjak gotovo 700.

Božićni praznici u SAD-u poklopili su se s rastom broja slučajeva zaraznije omikron varijante COVIDA-19, na koju otpada tri četvrtine slučajeva u zemlji.

Zbog omikrona, od kojega je manja šansa za hospitalizaciju nego kod prethodnih varijanti, broj slučajeva porastao je za 45 posto na prosječno 179 hiljada dnevno u SAD-u prema Reutersovom izračunu.

Uslijed većeg broja zaraženih, veći broj pilota i članova zrakoplovnih posada je u izolaciji, a otkazivanju letova doprinijeli su i loši vremenski uvjeti u nekim područjima.

Glasnogovornik Delte kazao je da “zimsko vrijeme u dijelovima SAD-a i varijanta omikron i dalje utječu” na raspored letova, dok je glasnogovornik Southwest Airlinesa kazao da su svi njihovi letovi otkazani zbog vremenskih uvjeta. United Airlines objavio je kako je morao otkazati stotinjak letova.

Najpogođenije su zračne luke u Seattleu, Atlanti, Los Angelesu, Zračna luka Dallas-Fort Worth te Zračna luka JFK u New Yorku.

Izvor:Hina-Hrt

Najčitanije