31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Plan Rusije o izmjeni granica u Baltičkom moru izazvao zabrinutost

Baltičko more Foto: Ilustracija / Shutterstock

Plan Rusije da revidira svoje morske granice u Baltičkom moru izazvao je zabrinutost kod europskih susjeda, nakon što je rusko ministarstvo obrane u utorak objavilo inicijativu za “određivanje geografskih koordinata” u Baltičkom moru jer su nekadašnje sovjetske granice neprecizne.

Prema dokumentu, koji je tijekom dana nestao s internetske stranice bez objašnjenja i uz napomenu “nacrt je izbrisan”, radi se o izmjeni granica u blizini ruskih otoka u Finskom zaljevu i ostalih otoka nasuprot obalnim gradovima Baltiysk i Zelenogradsk u ruskoj enklavi Kalinjingrad koja graniči s Poljskom i Litvom.

Koordinate iz sovjetskog vremena ne omogućuju kontinuiranu graničnu crtu, objasnilo je ministarstvo obrane u dokumentu.

Ministarstvo je također istaknulo da su se kod prijašnjih sovjetskih mjerenja granice iz 1985. rabile pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga potpuno ne odgovaraju suvremenijim kartografskim koordinatama.

Litva je odmah reagirala kako je to “još jedan dokaz da ruska agresivna i revizionistička politika predstavlja prijetnju sigurnosti susjednih zemalja i Europe u cijelosti”.

Radi se, priopćilo je litavsko ministarstvo vanjskih poslova o “namjernoj, ciljanoj i eskalirajućoj provokaciji” u cilju zastrašivanja susjednih zemalja. Litva će, dodaje ministarstvo, pozvati ruskog izaslanika na razgovor te će s partnerima raspraviti o tom dokumentu.

Finski predsjednik Alexander Stubb je na X-u napisao da “Rusija nije kontaktirala s Finskom vezano za to pitanje”.

– Finska djeluje kao i uvijek: smireno i na temelju činjenica, dodaje Stubb u objavi na društvenoj mreži.

Švedski ministar obrane Micael Byden upozorava na teritorijalne pretenzije Moskve u Baltičkom moru, posebice kada se radi o velikom švedskom otoku Gotlandu.

– Siguran sam da Putin priželjkuje Gotland. Njegov je cilj preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem, rekao je Byden.

Švedski premijer Ulf Kristersson za novinsku agenciju TT kazao je: “Rusija ne može jednostrano odlučiti o novim granicama.”

Estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna rekao je: “Na prvi pogled, čini se da je to apsurdna ideja.”

Njemačka vlada objavila je da je uzela na znanje medijska izvješća o ruskom prijedlogu izmjene granice u Baltičkom moru, ali da za sada nije jasno što bi to značilo.

– Naravno, pomno pratimo situaciju, rekao je glasnogovornik vlade i dodao da je, prema međunarodnom zakonu, prije izmjene bilo koje granice potreban konsenzus svih susjednih država na koje bi se ta promjena odnosila.

Kako javlja dpa, ruske novinske agencije danas su izvijestile kako vojni izvori opovrgavaju da je ta inicijativa pokušaj širenja ruskog teritorija.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da inicijativa nema političku pozadinu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije