16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rijedak slučaj: Pirati izveli napad usred Atlantika, posadu vezali i opljačkali

Pirati

Sigurnosna izvješća pokazuju da su pirati opljačkali posadu tankera za proizvode usred Atlantika u petak, 17. maja, što predstavlja rijedak slučaj piratstva izvan zona poput Somalije, Singapurskog tjesnaca ili Gvinejskog zaljeva. Posada je neozlijeđena, a pirati su pobjegli nakon što su uzeli novac i nešto brodske imovine.

Međunarodni pomorski ured ICC-a izvješćuje da se na neidentificirani tanker za proizvode ukrcalo 10 naoružanih pirata s AK-47 puškama dok je brod plovio otprilike 363 nautičke milje južno-jugozapadno od Zelenortskih otoka. Stručnjaci za sigurnost ističu da je to izvan normalnog operativnog dometa pirata u Gvinejskom zaljevu, a dužnosnici na Zelenortskim otocima provode istragu, piše The Maritime Executive.

Prema detaljima dostavljenim IMB-u, pirati su preuzeli kontrolu nad mostom i naredili svim članovima posade da se tamo okupe, te su im vezali ruke i noge. Časnicima stroja je rečeno da zaustave motore i puste brod da pluta Atlantikom.

Pirati su uzeli gotovinu i druge dragocjenosti, a IMB nagađa da su pokušavali ukrasti teret ili gorivo s broda.

Posada je premještena u jednu prostoriju te su im pirati rekli da su na svim vratima postavljene eksplozivne naprave i da mogu izaći tek za dva sata, navodi Splash247. Međutim, kada se posada uspjela osloboditi, pirati su nestali i nikakav teret ili gorivo nisu bili ukradeni.

“Pirati su oštetili nekoliko stvari, poput komunikacijskog sustava, interneta, navigacijske opreme i cijevi za kontrolu zraka za glavni motor, prije nego što su pobjegli”, piše IMB u svom izvješću.

Posada je uspjela popraviti dio opreme koja je bila oštećena. Eksploziv na brodu nije pronađen i nema izvještaja o ozlijeđenima, a brod je nastavio svoju plovidbu.

Identitet pirata ostaje nepoznat. Zelenortski otoci udaljeni su otprilike 350 nautičkih milja zapadno od Afrike. Stručnjaci za sigurnost u prošlosti su upozoravali na prijetnje duž obale u blizini zemalja kao što je Mauretanija, stoga je neobično da se incident dogodio toliko udaljen od obale.

Najčitanije