7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Plan spašavanja Instituta Igalo na dnevnom redu Vlade u četvrtak 21. marta

Sjednica- Komisije-za-rjesavanje-statusa Instituta Igalofoto Vlada CG

Održan treći sastanak Komisije za rješavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“



Treća sjednica vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ održana je danas u prostorijama Vlade Crne Gore, nakon niza konsultativnih sastanaka i radnog sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata Instituta koji je održan 18. marta. 2024 u Igalu.

Osim članova Komisije, kako je saopšteno iz Vlade, sjednici su prisustvovali predstavnici Instituta „Dr Simo Milošević“, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi i predstavnik Agencije za zaštitu konkurencije i zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa.

– Na predlog premijera, Plan spašavanja i restrukturiranja je proširen sa dva nova korka. Naime, zauzet je stav da se već u prvom koraku napraviti procjena vrijednosti Instituta od strane nezavisnog procjenitelja i da se na bazi ove procjene Vlada obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za (1) otkup akcija ili (2) njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spašavanje i restrukturiranje Instituta – navodi se u saopštenju.

S obzirom da je, kako su istakli, Komisija defnisala sve korake u cilju spašavanja Instituta s kojima su upoznati premijer, menadžment Instituta i predstavnici sindikata Instituta, uz zaključke sa danađnjeg sastanka koji se tiču procjene imovine i učešća manjinskih akcionara u cijelom procesu, sjutra će se na redovnom zasijedanju Vlade naći puna informacija o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta.

– Bez obzira na odgovor manjinskih akcionara, Vlada će biti u prilici da zauzme konačan i zvaničan stav na Plan spašavanja koji predlaže Komisija i oko koga postoji najveći stepen saglasnosti, a koji je u potpunosti usklađen sa pravilima i principima dodjele državne pomoći. Podsjećanja radi, Plan spašavanja i restrukturiranja tj. rebrendiranja Instituta Dr Simo Milošević“: podrazumijeva 3 koraka i to: pomoć male vrjednosti od 300 000 € radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 mil € koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i obezbjeđivanja likvidnosti, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja od strane renomirane svjetske agencije koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo – stoji u saopštenju.

Iz Vlade napominju da ovakav plan, ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi, nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu.

– Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu. Kao što je više puta rečeno, Vlada nem strateških dilema vezano za plan spašavanja Instituta, uz imperativ da rješenje mora biti unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse, i uz uslov da se manjinski akcionari pravovremeno izjasne o svojoj ulozi i mogućem finansijskom učešću od samog starta u realizacii predloženog plana spašavanja – zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije