9 C
Kotor

Slušaj online radio

Plenković: Hrvatska očekuje odštetu logorašima, rješenja za brod “Jadran”, Prevlaku…

Milatović i Plenković Foto HINA

Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima u toj zemlji i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja s tom zemljom, rekao je premijer Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici.

Premijer je razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu Jadran.

“Očekujemo od tužiteljstva u Crnoj Gori da pokrenu procese koji se nisu pokrenuli”, istaknuo je Plenković novinarima nakon bilaterale.

Plenković je poručio da je novoizabrani crnogorski predsjednik “razumio ozbiljnost te teme” za Hrvatsku i hrvatske branitelje, obitelji nestalih i logoraše i da je obećao da će poduzeti “dodatne napore” za rješavanje tih pitanja.

Dodao je da je Zagreb i Podgorica trebaju riješiti i “konačno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore” bilateralnim putem.

Plenković se nakon samita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) susreo s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih kompanija u Crnoj Gori.

Pozdravio je što je izvoz Hrvatske u Crnu Goru prešao 300 miliona eura, ali i ondje izrazio želju da se riješe otvorena pitanja s tom zemljom.

“Još je 14 nestalih. Mi nismo zadovoljni da se ovdje nisu procesuirali ratni zločini koji su se dogodili nad Hrvatima”, rekao je Plenković. “Želimo da se otvorena pitanja riješe, a Hrvatska Crnoj Gori prenese svoja dragocjena iskustva” u procesu pristupanja Europskoj uniji, poručio je premijer okupljenima.

Na susretu je bio i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) izabran u crnogorski parlament na izvanrednim izborima u lipnju.

Naglasio je da je HGI posvećen putu Podgorice prema članstvu u Europskoj uniji. “I dalje ćemo se zalagati za to. Ne samo da ćemo davati intenzitet dinamici tog procesa, već ćemo i generirati sam proces”, rekao je Vuksanović.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Hrvata u Crnoj Gori ima oko 6000, a vjeruje se da ih je sada još manje.

Izvor:Hina

Najčitanije