13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ples jedra i svjetla za 38. rođendan NP Kornati

jedra i svjetlla

U Murteru je spektakularno proslavljen 38. rođendan nacionalnog parka Kornati, a zaposlenici nacionalnog parka posjetiteljima i turistima spremali su pečenu tunu koju nije propustio probati ni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, poseban gost ravnatelja parka Josipa Zanze.

Uživalo se i u pjesmi, za koju su na ovaj, 38. rođendan NP Kornati bili zaduženi grupa Dalmatino i klapa Kampanel. No, najljepši, nezaboravni doživljaj bilo je ‘Ples jedara i svjetala’, defile tradicionalnih brodica, kajića, gajeta i leuta koji su s podignutim latinskim jedrima obasjani reflektorima sa stare rive uz glazbu ‘plesali’ u velikom defileu.

U organizaciju ove proslave bio je uključen cijeli Murter, a za defile je bila zadužena Udruga Latinsko idrom, koja je tog dana upriličila i brodova pod jedrima na težačkim rutama prema Kornatima, Murterskim škojima i Modravama. Najatraktivniji trenutak proslave bio je kraj parade brodica i početak vatrometa, kada je latinska jedra s neba obasjao raskošni vatromet, piše Rudina Press.

Kornati su Nacionalnim parkom proglašeni 1980. i tada je stavljeni pod zaštitu države. Ukupna površina parka je oko 220 km² a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, koje je najvećim dijelom u vlasništvu Murterina koji su ga stoljećima obrađivali i na njemu uzgajali stoku.

Najčitanije