15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pleti i opleti

pleti

Od 3. oktobra, svakog četvrtka od 18 sati  u Art Kvartu PLETI I OPLETI – Herceg Novi, druženje uz ručnu radinost vašeg izbora. Predhodno znanje nije neophodno, samo dobra volja i želja!  Za sve nas koji imamo nezapočeta ili nezavršena pletiva, ili nam je u već dugoročnom planu da tu vještinu savladamo ili usavršimo, ovo je prilika da iz dna kredence izvadimo igle i vunicu i jedni druge motivišemo za rad. Ovaj termin je prvenstveno za odrasle ali sve vrijedne ruke su dobrodošle. Učešće je €2 po posjeti ili €5 mjesečno. Osvježenje u vidu kafe ili čaja je obezbjeđeno.

Pleti i opleti je grupno bavljenje ručnim radom, prvenstveno pletenjem, ali i heklanjem ili vezom, a inspiracija dolazi iz globalnog kreativnog pokreta ‘Stich ‘n Bitch’. Ovo kreativno druženje, uglavnom – ali ne i isključivo žena, ima višestruku ulogu u modernom društvu. Samim činom izvođenja tradicionalnih ručnih radionosti iz kućnog okruženja i povezivanja stvaralaca putem društvenih mreža, suprostavljamo se tradicionalnoj percepciji ovih aktivnosti i stavjamo ih u dinamičan i savremen društveni kontekst. Osim toga, rukotvorstvo je vid ‘anti konzumerizma’ i povratak kulturi ‘Uradi sam’.  Iako se ovakve aktivnosti povezuju sa izvjesnim starosnim grupama one su u mnogim zemljama manifestacija progresivnosti i aktivizma. Zato je idealan ishod da se mladi pridruze iskusnima i obratno, čemu težimo i što ćemo pokušati da ohrabrimo.

Art Kvart je mjesto u kome se okupljaju kreativni ljudi svih uzrasta da, u prijatnoj atmosferi uz muziku, topao napitak i što bi rekli ‘ čašicu razgovora’,, zajedno stvaraju, razmjenjuju ideje ili nauče nešto novo. Vođene idejom da su umjetnost i rukotvorstvo sastavni dio zdravlja i blagostanja u prostoru se organizuju kreativne radionice, I druženja, izložbe, poetska I literarna okupljanja i programi samorazvoja..

Stalni članovi Art Kvarta koji su i izvodjači radionica u svojim vještinama su Mirna Maric – tehnika dekupaž , Marina Seferovic – slikanje na staklu i svili, Mira Krulanović (NVO Zlatne Niti) – tradicionalne vještine, vez, heklanje, pletenje I Gordana Raznatovic – fraktalno crtanje.  Ove jeseni pripremljen je raznovrstan program a nove radionice u pripremi su: izrada nakita od fimo mase, radionica crtanja I ilustracija, dječije radionice I mnoge druge.
Uvjek spremne za saradnju, pozivamo lokalne stvaraoce da im izlože svoje ideje kojima možemo da pružimo podršku.

Iza Art Kvarta stoji nevladino udruženje RUKE, organizacija koja se bavi promovisanjem kreativnosti i kreativnog provodjenja slobodnog vremena u lokalnoj zajednici već više od deset godina.

Art Kvart se nalazi u prizemlju Instituta Simo Milošević II faza, pored galerija SPA. Informacije o radionicama i programu mogu naći na FB stranicama ArtKvartHN i NVU RUKE.

Najčitanije