9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pobjednici 19. MFK Perast klape Krijanca i Cavtajke

Dodjelom nagrada u subotu, na centralnom peraškom trgu ispred crkve Svetog Nikole, završen je 19. Međunarodni festival klapa Perast, koji je održan u specifičnim uslovima, prema mjerama Nacionalnog kordinacionog tijela (NKT-a).

U kategoriji muških klapa po ocjeni žirija pobjednik je klapa “Krijanca” iz Raba, druga nagrada pripala je klapi “Pokornik” iz Dugog Rata, treća klapi “Štiglići” iz Podgorice.

19. Festival klapa Perast 2020. klapa Krijanca – foto K.Vulović

Prvu nagradu u kategoriji ženskih klapa osvojile su “Cavtajke” iz Cavtata, a drugu klapa “Alata” iz Podgorice.

19. Festival klapa Perast 2020. klapa Cavtajke foto – K.Vulović

U kategoriji Nova klapska pjesma takmičile su se klape “Castel Nuovo” iz Herceg Novog sa pjesmama “Skalu po skalu” i “Daljina” i klapa “Štiglići” iz Podgorice sa pjesmama “Boka” i “Ova moja tanka jedra”.

Nagradu  za najbolju kompoziciju nove klapske pjesme osvojili su: prvo mjesto pjesma “Daljina” Mije Vidović  koju je izvela klapa “Castel Nuovo”, drugo mjesto za pjesmu “Ova moja tanka jedra“  Maria Petanija koju je izvela klapa “Štiglići”, i treće mjesto  pjesma “Boka” Maria Katavića koju je izvela  takođe klapa “Štiglići”.

19. Festival klapa Perast 2020. – klapa Castel Nuovo – foto Krsto Vulović

Klapa “Castel Nuovo”  proglašena je za najbolju klapu iz Crne Gore.

Nagradu za najbolju debitantsku klapu, dobila je klapa “Krijanca” iz Raba, koja je prvi put učestvovala na Festivalu klapa u Perastu.

19. Festival klapa Perast 2020. ‘ Krijanca nagrada za najbolju debitansku klapu – foto K.Vulovic

Nagrada publike ove godine nije dodijeljena obzirom da se Festival održao u specifičnim uslovima i prema mjerama NKT-a, saopštili su organizatori.

Novčani dio nagrade “Julije Balović” za najbolji tekst nove klapske pjesme, žiri je odlučio da usmjeri u svrhu podrške dječijim festivalskim klapama “Marineri” i “Ponta”, u zavisnosti od njihovog rada i potrebe a shodno dogovoru i procjeni upravnog odbora Festivala tokom godine.

Na festivalu revijalno je nastupila i dječija klapa Marineri iz Kotora.

Zbog pandemije koronavirusa veliki broj klapa iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Sovenije odustao je od nastupa na 19. Međunarodnom festivalu klapa Perast. Prema ocijeni umjetničkog direktora Jasminka Šetke organizacija festivala u ovim uslovima je podvig kako za organizatore tako i za učesnike koji su smogli snage i hrabrosti doći i učestvovati na MFK Perast 2020.

Najčitanije