20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela izgradnja druge faze saobraćajnice MR1 prema Luštici

Radovi MR2 foto Opština Tivat

Radovi vrijedni 2.968.722,31€ na izgradnji druge faze saobraćajnice  MR1 na poluostrvu Luštica u Tivtu počeli su juče, a izvođač, kompanija “Bemax” najavila je završetak prije ugovorenog roka od deset mjeseci.

Predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac obišao je gradilište gdje su počeli radovi na 2,2 kilometra trase.

“Završetkom druge faze MR1 saobraćajnice sa četiri trake, razdjelnim ostrvom i biciklističkom stazom, Tivat dobija modernu saobraćajnicu ukupne vrijednosti 5,7 miliona eura, dok će samo II faza na kojoj su danas počeli radovi, koštati nešto manje od tri miliona. Imamo kvalitetnog izvođača, kompaniju Bemax koja je dobila rok od deset mjeseci a nadamo se da će posao privesti kraju i ranije, do turističke sezone. Spajanjem sa prvom fazom MR1 to će biti cjelina koja će značajno riješiti pitanje saobraćajnih veza Luštice”, saopštio je predsjednik Kusovac novinarima.

“Moram da pohvalim Opštinu Tivat kao rijetko efikasnu, budući da je ovdje eksproprijacija završena i stvoreni uslovi da u punom kapacitetu možemo da izvedemo radove. Potrudićemo se da do početka turističke sezone završimo saobraćajnicu iako je rok 10 mjeseci, to jeste do kraja septembra sljedeće godine. Radi se o uobičajenom poslu kakve izvodi Bemax i ne na terenu ne očekujemo nikakva iznenađenja”, rekao je Veselin Kovačević, izvršni direktor “Bemaxa”.

Druga faza predstavlja nastavak izgradnje saobraćajnice MR1 prve faze, u ukupnoj dužini od 2,5km koja je završena u junu 2018. godine. Izvođač radova bila je kompanija “Toškovići” d.o.o. iz Podgorice.

Dio nove saobracajnice MR 1 koja je završena – foto arhiv

Izgradnjom druge faze saobraćajnice i kružnog toka kod prirodnog rezervata “Solila” u narednom period povezaće se lokalni put za Radoviće i izgrađena saobraćajnica MR1 prva faza.

Ova saobraćajnica predstavlja direktnu saobraćajnu vezu ka razvojnim projektima koji se grade na poluostrvu Luštica, odnosno prema “Qatari Diar”-u i “Luštica Bay”-u. Saobraćajnica, za sada lokalnog karaktera, umnogome će olakšati saobraćaj na ovom dijelu poluostrva, a što je od posebnog značaja za mještane okolnih mjesnih zajednica.

Plan trase – radovi MR2 foto Opština Tivat

Predsjednik Opštine dr Kuspovac je do kraja ove ili početkom sljedeće godine najavio i raspisivanje tendera za izgradnju MR2 saobraćajnice za koju je završena projektna dokumentacija i urađena revizija projekta.

“Predračunska vrijednost je oko 1.5 milion eura. Vjerujemo da će sredstva biti obezbijeđena vrlo brzo, dijelom iz sredstava Opštine Tivat ali i, nadam se, dijelom sredstvima Vlade Crne Gore, kao što je bilo i u slučaju MR1 dionice, kako bi tender bio ubrzo raspisan. Na dionici MR2 više nema nikakvih imovinsko-pravnih prepreka, jer je urađen i elaborat o eksproprijaciji”, dodao je predsjednik Opštine.

MR2 u dužini od 800 metara sa kružnim tokom i ulaskom u turistički grad Luštica Bay koštaće, prema predračunu, oko 1,5 milion eura.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije