16 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela kruzing sezona u Kotoru: Najavljen dolazak oko 490 brodova sa preko 700.000 putnika

Kruzer

Nakon otvaranja kruzing sezone U Kotoru uplovljavanjem kruzera Viking, danas je u Luku Kotor uplovio 238 metara dug brod Bolette sa 1.065 članova posade i 629 putnika.

“Luka Kotor je u proteklom periodu tekuću godinu najavila kao jednu od najuspješnijih. Procjenjujemo da će broj dolazaka biti oko 490 brodova sa preko 700.000 putnika što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu koja je bila jedna od najuspješnijih. Cijenimo da kapaciteti i sposobnosti Luke u tom smislu apsolutno garantuju da možemo da pružimo sve ono što se očekuje od nas kao luke i Crne Gore kao destinacije,” saopštio je izvršni direktor Luke Kotor, Ljubo Radović.

Na kraju ovog mjeseca treba još da stigne i MSC Lirica. Međutim, već u aprilu najavljen je dolazak 28 brodova. Ovogodišnja sezona trajaće sve do decembra, kada će uplovljavati samo manji brod Athena.

“Danas ovdje imamo i jedan manji brod koji je tokom cijele godine kod nas u Luci. Manji brodovi daju taj specifikum da mi praktično nemamo prekid sezone, značajno je da održavamo kontinuitet tokom cijelih 12 mjeseci. Ove godine u periodu pet mjeseci ćemo imati posjetu preko 70 brodova u tim pojedinačnim mjesecima i preko 100.000 putnika koji će tih mjeseci dolaziti što je velika odgovornost u kontekstu kvaliteta pružanja usluga, ali uz sjajnu saradnju koju imamo sa Turistićkom organizacijom Kotor proizvodimo ono što Kotor i predstavlja na svjetskoj mapi izletnika kada je kruzing turizam u pitanju,” saopštio je Radović.

Turisti

Veliki značaj ovakve saradnje sa Lukom Kotor i velike benefite kruzing turizma za grad istakao je direktor TO Kotor Jovan Ristić.

“Ovaj vid turizma je izuzetno bitan za naš grad, iako je propraćen velikim brojem kontroverzi i pitanja koja postavlja zainteresovana javnost. Kruzeri, gosti koji dolaze sa njima, kao i izletnici iz susjednih država koji dolaze u naš grad su nam izuzetno važni kako za TO Kotor, tako i za Opštinu, a posebno za naše privrednike koji su oslonjeni na upravo servis te vrste gostiju,” kazao je Ristić.

Posredstvom kruzera uglavnom dolaze gosti iz Evropske unije, SAD-a, ali iz južnoameričkih država, izletnici su dominantno turski turisti, prisutne su turističke grupe iz Poljske, a vraćaju se i kineski turisti.

“Kada su u pitanju gosti koji borave u našem gradu tu dominiraju gosti iz regiona, Srbije, Rusije… Mi sada već u ozbiljnom procentu imamo i goste iz Njemačke, SAD, Francuske, a posebno ću istaći goste iz Velike Britanije što je zaista rezultat jednog ozbiljnog rada na tom tržištu. Mnogo je tazloga za zadovoljstvo i za visoka očekivanja kada je sezona koja je pred nama u pitanju,” kazao je direktor TO Kotor.

Kruzer

Ovako veliki priliv gostiju zahtjeva i kvalitetne hotelske kapacitete, a ohrabruju najave TO Kotor da će u narednom periodu biti riješena pitanja lokaliteta na kojima su predviđeni veliki hoteli.

“Vjerujem da će Kotor u narednih pet godina imati tri hotela visoke kategorije. Radi se o hotelima sa pet zvjezdica na prostoru bivšeg Fjorda, URCa i hotel koji je pri kraju i čije se otvaranje očekuje u maju sljedeće godine jeste bivša Teuta u Risnu. Imaćemo velike franšize i u tom trenutku Kotor može da se posveti u potpunosti realizaciji onoga što je predviđeno strategijom razvoja turizma u našem gradu,” najavio je Ristić.

Direktor TO Kotor ovom prilikom je takođe  najavio da se u gotovo u potpunosti pripremili muzički program od sada pa sve do Nove godine, a novitet u ponudi će biti proljećni festival koji će, po uzoru na Kotor Winter Fest, biti organizovan u periodu od početka aprila do početka juna.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije