23 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli mirni protesti za očuvanje Bolnice Meljine

Meljine protesti foto RHN

Zaposleni u Bolnici Meljine počeli su protestna okupljanja sa zahtjevom da uđu u sistem javnog zdravlja Crne Gore. Oni su danas primili dvije zaostale plate, ali najavljaju da će nastaviti proteste dok im status ne bude riješen.

Bolnica, koja je vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, u stečaju je zbog dugova i višegodišnje blokade računa.

Predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak je kazala da oni odgovorno obavljaju njihove radne zadatke, ali da više neće, kao što je bio slučaj lani, mirno čekati da im plate kasne i po četiri mjeseca. Danas su dobili dvije zaostale plate, ali to ne rješava suštinske probleme sa kojima se od privatizacije suočava ova ustanova.

– Sva odjeljenja rade, bolnica je puna pacijenata, a ljekare i medicinske sestre koji su napustili bolnicu u protekloj godini, zamijenili su “mladi kadrovi”. Prema riječima Drobnjak u periodu od kada traju problemi u ovoj ustanovi kolektiv je napustilo od 20 do 25 odsto  radnika.

Bolnica, koja je vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, u stečaju je zbog dugova i višegodišnje blokade računa.

Zahvaljujući dobavljačima koji su bili spremni da zaposlenima „izađu u susret“ sada imaju i dovoljno medikamenata  sanitetskog materijala. Laboratorija i dalje radi samo za pacijente na odeljenjima i za hitne slučajeve. Baro komora ne radi.

Drobnjak je navela da su svi ovi podaci predočeni  predstavnicima Atlas grupe i Ministarstvu zdravlja. Proteste će nastaviti narednih sedam dana, u krugu Bolnice. Ukoliko do tog roka ne bude ponuđeno rešenje za  status Bolnice, izaći će i van bolničkog kruga.

Drobnjak je podsjetila i na podršku koju zaposlenima daju građani Herceg Novog, koji ovih dana opet potpisuju peticiju tražeći vanredno zasedanje SO i izjašnjavanje odbornika o opstanku bolnice i  rješavanju statusa uključivanjem u  sistem javnog zdravstva. Podršku imaju i od Opštine Herceg Novi, ali i od  članova  NVO Bivši radnici Vektra Boke, u čije ime je protestu prisustvovao Đorđe Rajak i poručio „došli smo da se solidarišemo pošto smo po istoj osnovi izgleda i od istog tima doživjeli isti krah.“

Odlukom Privrednog suda ukinuta blokada računa Bolnice Meljine

Odlukom Privrednog suda Crne Gore 20. maja 2019. godine je ukinuta blokada računa Bolnice Meljine.

– Sud je uvažio naše obrazloženje da blokadom računa Bolnica Meljine nije u mogućnosti da nabavlja osnovna sredstva za rad, te samim tim ne može da pruža usluge građanima Herceg Novog, što dovodi do ozbiljnog ugrožavanja zdravstvenog i socijalnog stanja građana.

Fond zdravstva je isplatio sva potraživanja bolnice po osnovi fakturisanih usluga Fondu, te je od danas  Bolnica u mogućnosti da nabavi potrebna sredstva (kiseonik, reagense za laboratoriske analize, sanitetski materijal, hranu, gorivo …)  Time je ponovo u mogućnosti da pruži građanima Herceg Novog sve usluge po ugovoru sa Fondom  zdravstva CG.

Ovim mjerama je Bolnica je u mogućnosti da nesmetano funkcioniše,ali u nastavku očekujemo mjere Vlade Crne Gore koje bi dovele do konačnog riješenja statusa bolnice i dovele je u punu funkciju da pruža kvalitetnu  zdravstvenu uslugu građanima Herceg Novog i brojnim turistima u našem gradu.

Takođe, očekujemo da Opština Herceg Novi, osim deklarativne podrške, uloži stvarne napore i u skladu sa svojim nadležnostima omogući opstanak bolnice u ovom gradu, navedeno je u saopštenju menadžmenta OB Meljine.

Izvor:Radio HN

Najčitanije