23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Plantažama sedam medalja na “Dekanteru” – zlato za Vranac Reserve

Plantaže

Kompanija “13. jul Plantaže” osvojila je sedam medalja na ovogodišnjem “Dekanteru” najvećoj i najprestižnijoj smotri vina koja se održava u Londonu, a vinu Vranac Reserve iz berbe 2013 pripalo je zlato.

“Na ovogodišnjem ocjenjivanju vina, Decanter World Wine Awards, vina “13. jul Plantaže”, proizvedena od autohtone crnogorske sorte su , osvojila nekoliko medalja i na briljantan način predstavila vina koja pripadaju svjetskoj vinskoj eliti. Vranac Reserve iz berbe 2013. osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji više od 16.500 vina iz 57 zemalja.

Ovogodišnji žiri Decanter takmičenja bio je sastavljen od 280 vinskih stručnjaka, i ove godine je dodijelio vinima Plantaža ukupno sedam medalja” navodi se u saopštenju Plantaža.

Pored zlata za Vranac Reserve 2013, vinima Vranac Barrique 2015 i Vranac Pro Corde 2015 pripala je srebrna medalja, dok je vrhunski Vranac 2015 osvojio bronzu. Srebrne medalje su osvojila i vina Vladika 2015, Epoha 2013 i Chardonnay Barrique 2016.

“Priznanje je time veće ako se zna da je popularna ‘Rezerva’ prije nekoliko mjeseci na ocenjivanju Mundus vini u njemačkom Nojštatu, takođe osvojila zlatnu medalju, pa je nagrada iz Londona izuzetna potvrda velikog trijumfa ovog vina. Inače, Vranac Reserve se proizvodi samo u najboljim berbama. Nakon odležavanja u drvenim sudovima (2 godine) i boci (3 do 5 god.), razvija svoj puni, karakteristični i vrlo prepoznatljiv buke” ističu u kompaniji.

Kako su podsjetili na istom takmičenju 2017. godine i vino Plantaža Stari podrum Cabernet Sauvignon osvojilo je zlatnu medalju, skrenuvši pažnju vinskog svijeta da se na podgoričkom Ćemovskom polju, u vinogradu Plantaža, rađaju velika vina.

Najčitanije