16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli radovi na rekonstrukciji – od Tivta do Jaza modernom saobraćajnicom za dvije godine

Premijer Dritan Abazović sa saradnicima ozvaničio je danas početak rekonstrukcije magistralnog puta M-2 Tivat – Jaz, kao i izgradnja novog cjevovoda Regionalnog vodovoda, zvanično su započeli danas. Modernu saobraćajnicu dugačku 16 kilometara koja prolazi kroz tri opštine gradiće kineski konzorcijum Šandong sa kojom je ugovor vrijedan 53 miliona eura potpisan u martu. Premijer očekuje da ćemo modernu saobraćajnicu dobiti za dvije godine. Poručeno je i da početni radovi neće uticati na saobraćaj tokom sezone, jer se izvode mimo glavne saobraćajnice.

Radi o jednoj od najfrekventnijih i najopterećenijih saobraćajnica u Crnoj Gori. Trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorije tri opštine – Tivat, Kotor i Budva.

Abazović je kazao da je danas veliki dan za Crnu Goru je jer je riječ o rekonstrukciji najfrekventnije saobraćajnice.

“Nadam se za dvije godine da ćemo imati i otvaranje ovog bulevara… Ovo nije kraj i naravno da treba da se radi i zaobilaznica oko Budve i drugih primorskih gradova”, kazao je Abazović na svečanosti.

Počeli radovi na rekonstrukciji bulevara od Tivta do Jaza

Ako budemo ulagali u infrastrukturu kako kaže nećemo imati ni problema sa turizmom, ni sa razvojem. Vjeruje da će ovo biti podsticaj i za druge projekte.

Ponovio je i da ovi radovi neće uticati na saobraćaj tokom sezone, jer se izvode mimo glavne saobraćajnice.

“Ali sigurno da ćemo nakon sezone preći na radove na drugim djelovima”, kazao je premijer i pozvao sve na strpljenje jer je kako kaže riječ o važnoj saobraćajnici.

Abazović je odgovarajući na pitanja novinara kazao da je vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze.

“Eksproprijacija za neke djelove će se završiti paralelno i moramo da radimo brzo”, kazao je Abazović i dodao da je potrebno nekim projektima dati prioritet.

“Radi se o samo 16 km i ja mislim da mogu biti završeni radovi za dvije godine”, kazao je premijer u tehničkom mandatu.

Počeli radovi na rekonstrukciji bulevara od Tivta do Jaza

Na svečanosti ovim povodom, Radomir Vuksanović, direktor Uprave za saobraćaj kaže da je riječ o jednoj od najopterećenijih saobraćajnica gdje dnevno prođe oko 30.000 vozila.

Ambasador Narodne Republike Kine Fan Kun kazao je da je gradnja u infrastrukturu osnov razvoja, svake države.

Predstavnik konzorcijuma Shandong Hi-speed Cai Kun zahvalio se Vladi Crne Gore, ali i svim prisutnima koji su povjerenje u realizaciji ovog značajnog projekta dali Shandong Lugiao Grupi.

“Kao jedna od 500 najboljih kompanija na svijetu Shandong Hi-speed grupa je uvijek bila posvećena sveobuhvatnim infrastrukturnim projektima i društvenim projektima širom svijeta sa visokim osjećajem društvene odgovornosti. Posljednjih godina realizovali smo desetine projekata od međunarodnog značaja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama svijeta. Crna Gora je lijepa i prijateljska zemlja, unaprjeđenje njene infrastrukture doprinosi više mogućnosti za razvoj zemlje i ekonomije. Shandong Hi-speed je spremna da radi sa Vladom Crne Gore na produbljivanju međusobnog razumijevanja kroz blisku saradnju i u drugim oblastima,” kazao je Cai Kun.

Uporedom sa rekonstrukcije dionice biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković kaže da će to omogućiti povećanje protoka vode ka primorju sa sadašnjih 300 na 750 litara u sekundi.

Rekonstrukcija dionice podrazumjeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije saobraćajne trake u pravcu kretanja, obostrane trotoare i razdjelni pojas, a biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

Bulevar – screenshot – Vlada CG

U skladu sa zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijih se kreditnih sredstava finansira projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Šandong (Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation i Shandong Luqiao Group), čija je ponuda iznosila 53,92 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Rok za završetak radova je dvije godine od uvođenja izvođača u posao.

Najčitanije