7 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo 55. Praznik mimoze u Herceg Novom – na otvaranju preko 25.000 posjetilaca (FOTO i VIDEO)

„Ključevi grada su do 3. marta u rukama karnevalista! Neka fešta počne” – riječi su koje su označile  početak 55. Praznika mimoze u Herceg Novom „Za sve gušte”. Preko 25 000 posjetilaca, prema procjeni organizatora, iščekivalo je dolazak svečane povorke i zagrijavalo atmosferu uz odličan bend Teška industrija. Uslijedio je spektakularan koncert regionalne zvijezde Halida Bešlića, hitovi koje je publika pjevala u glas i ocjena da je u Herceg Novom oboren još jedan rekord.

Pucnji trombonjera bili su znak da je vrijeme da se na gradskoj Tori zavijori zastava Praznika mimoze, ali i da sa Trga Nikole Đurkovića krene svečani defile mažoretki, Gradske muzike HN i Mjesne muzike Đenović, maškara, mještana i gostiju ka Igalu. U povorci su bili i čelnici lokalne samouprave, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, ministarstava, kao i čelnici gradova pobratima i prijatelja Herceg Novog.

Otvarajući tradicionalnu cvjetnu svetkovinu, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da Praznik mimoze znači radost, jača prijateljstva i stvara nova, prkosi zimi i najavljuje proljeće, donosi zabavu i slavi život.

„Baš zato Fešta traje 55 godina, a mi je sa posebnom pažnjom njegujemo i razvijamo. Očekuje vas preko 70 programa koji se održavaju do 3. marta i vjerujem da će svako od vas za sebe naći nešto zanimljivo i uživati. Vidjećemo se na Berbi mimoze, maskenbalu, koncertima, različitim kulturnim, gastro i sportskim programima, zbog čega smo između ostalog i dobili titulu Evropskog grada sporta. Ne propustite Međunarodni karneval sa više stotina učesnika, a nadam se da ćete uživati i u maskenbalu na otvorenom u Parku Boka, suđenju i spaljivanju karnevala. Sve su to fešte sa dugom tradicijom Praznika mimoze”, kazao je predsjednik Katić i predao ključeve grada Kapu Praznika mimoze, Miću Damjanoviću.

Odlična atmosfera po dolasku u Herceg Novi već je u najavi značila vrhunsku zabavu i koncert, istakao je Bešlić pred nastup.

„Jesam jedan od glavnih aktera, ali ovdje je glavna mimoza. Za ovu manifestaciju sam čuo godinama unazad. Ona je osnova, а ja sam kao biber po pilavu. Sa mnom je bend koji radi već 20 godina i kojom ćemo pjesmom početi, odredićemo pogledom, na bini. Imam puno pjesama, ali pjevaću hitove koje znam da ljudi vole i da bi ih publika sa mnom pjevala”, istakao je Bešlić.

Uz duet sa Indirom Levak, koja u subotu nastupa u Parku Boka, Bešlić je najavio novi singl, snimanje spota za pjesmu sa Anom Bekutom, ali i snimanje još jednog dueta.

Pjevačica i članica benda Teška industrija, Lea Mijatović potvrdila je da je čast i zadovoljstvo ove godine biti na Prazniku mimoze, jer i bend obilježava 50 godina postojanja, kako je kazala – „stvarno je neopisiv gušt biti ovdje“.

„Na moje zadovojstvo publika je raspoložena za pjevanje, ja volim taj kontakt s ljudima, volim kad se pjeva u glas. Nisam onaj tip izvođača koji se zatvori u sebe i u bend i ne vidi nikog oko sebe, jako je bitan taj kontakt sa publikom. Imam osjećaj da smo jako lijepo prihvaćeni, pjesme su se pjevale u sav glas i nadam se da ovo nije poslednji put da se družimo“, istakla je Mijatović.

Naredne dvije nedelje, u Herceg Novom će biti priređeno preko 50 zabavnih, kulturnih, gastro svečanosti i više od 20 sportskih. Prva u nizu je Berba mimoze – fešta od mimoze ribe i vina duž hercegnovske rivijere koja u subotu počinje u 9.00 sati i traje do 14.00 časova, uz koncerte Trio mare u Đenoviću, kao i klape Stari kapetan i Trio gušt u Baošićima. U večernjim satima biće priređen veliki maskenbal u Institutu „Dr Simo Milošević”.

Organizatori Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi.

Kompletan program pogledajte na www.praznikmimoze.me, fb profilu Praznik Mimoze i na instagram profilu praznikmimoze.me.

Najčitanije