15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, istorije, psihologije i knjiga za djecu.

Knjiga o kućama Andreee Bajanija djelo je čiji su glavni junaci stanovi, mjesta, kuće, dakle, ne toliko likovi koliko njihova staništa. Priča o čovjeku jednostavno imenovanim Ja, razvija se opisivanjem kuća u kojima se nalazi. Poput monohromatske papirne siluete, Ja se kreće na raznim pozadinama – zidovima, betonskim baštama, balkonima – koje prvi put postaju stvarne teme romana. Mjesta govore o životu, jer u sebi čuvaju sjećanje na događaje, upijaju noćne krike, šaputanje glasova, uzdahe, strahove.  Priča o Ja skače od kuće do kuće, a svaki dio je parče slagalice o mladom ljubavniku udate žene u provinciji. Izdavač je Dereta.

Vučja jazbina Elodi Harper živopisno je djelo izgrađeno na temelju ženske čežnje za slobodom. Amara je nekada bila voljena kći, sve dok očeva smrt nije i nju i majku bacila u nemaštinu. Sada je robinja u ozloglašenom bordelu u Pompejima. Trenutno njena jedina vrijednost počiva u žudnji koju umije da razbudi u drugima. Međutim, njen duh nije ni izdaleka slomljen. Danju šeta ulicama sa ostalim ženama iz Vučje jazbine i pronalazi utjehu u smijehu i zajedničkim snovima svjesna da živi u gradu gdje sve ima svoju cijenu pa i sloboda. Neodoljiva priča o preživljavanju, prijateljstvu i hrabrosti. Izdavač je Laguna.

Unikat roman je u kome je autor Milorad Pavić poslušao onu drevnu mudrost koje kaže: „Konac djelo krasi ali i gubi ga“. Zato se Pavić odlučio za sto krajeva. Zato ovaj roman nije kao ostale knjige. On se za svakog čitaoce drugačije završava. Ovo je roman-delta, ljubavno-detektivska priča koja se račva u stotinu rukavaca, a svako za sebe može da odabere završetak priče. Iz tog razloga svako onaj ko bude posjedovao ovu knjigu posjedovaće Unikat. Izdavač je Kosmos.

Pomorska urbosozologija knjiga je Danila A. Đurovića. Specifičnosti pomorskog profesionalizma nameću ozbiljan zadatak savremenim naučnim disciplinama. Specifičnost broda sa druge strane uslovljava prostorne, vremenske fiziobiološke i socio-fizičke restrikcije. Uticaj pomenutih ograničenja negativno se manifestuje na psihosomatsko, i socio-fizičko stanje pomorca. Snaga i dubina uticaja pomenutih poremećaja evidentna je i nakon iskrcaja pomorca sa broda odnosno njegovog povratka porodici. Ova knjiga se bavi sveukupnom zaštitom integriteta  ličnosti pomorca.

Gaj Julije Cezar – Galski rat knjiga je iz koje ćemo saznati doslovno sve o, po mnogima najvećoj ličnosti u istoriji rimskog naroda. Rođen je u rimu 101. godine stare ere. U 16. godini izgubio je oca, pa je prvo vaspitanje stekao od svoje majke Aurelije, a zatim kod retora Marka Antonija. Nakon brojnih uspješnih vojnih pohoda 46. godine se vraća u Rim. Njegova diktatura se mnogima nije dopadala, pa je skovana zavjera i on je ubijen 15. marta 44. godine. Pripisuju mu se brojne izreke kao što su: „Kocka je bačena“, „Dođoh, vidjeh, pobijedih“, „Zar i ti, sine Brute“. Izdavač je Talija.

Osnovni zakoni ljudske gluposti Karla M. Cipole govori o tome kako je jedna sila oduvijek ometala razvoj ljudskog blagostanja i sreće. Moćnija je od mafije ili vojske. Ona ostavlja globalne posljedice i može se naći bilo gdje, od najuticajnijih svjetskih sila za satanke do lokalne kafane. To je strahovito moćna sila ljudske gluposti. Pošto je primijetio haotično stanje u kome se nalazi ljudsko društvo, autor, inače istaknuti profesor ekonomske istorije, stvorio je životno važan ekonomski model koji nam omogućava da otkrijemo i neutrališemo tu prijetnju. Ova knjiga može biti dobro oružje protiv zbunjujuće političke realnosti. Izdavač je Miba books.

Otkačene činjenice za radoznalu decu u tri zasebne knjige (za uzrast od šest, sedam i osam godina) otkriće nam neobične informacije i smiješne crteže.. Iz ove tri knjige saznaćemo, na primjer, da pauk ima plavu krv, da nam je težina šest puta manja na mjesecu, da šargarepe mogu biti ljubičaste. Čitamo i o tome kako su vitezovi počinjali obuku sa sedam godina, kako se u SAD svake sekunde pojede 350 komada pice. Saznajemo da su oči džinovske lignje velike kao frizbi, a da su se u staroj Grčkoj sportisti takmičili goli. Iz ove tri knjige saznaćemo 250 čudnih i nevjerovatnih činjenica. Izdavač je Laguna.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije