26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak saradnje Opštine Herceg Novi i Rusko-srpske fondacije za kulturu i naslijeđe

Saradnja – foto OHN

Predsjednica Rusko-srpske fondacije za kulturu i naslijeđe Natalija Šatilina boravila je juče u posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Otovićem razgovarala o uspostavljanju saradnje na polju kulture i obrazovanja, ali i ekonomije, što će za rezultat imati bolju posjećenost ruskih građana Crnoj Gori i Herceg Novom, a ujedno i saradnju ustanova kulture i umjetnosti.

Kako je tokom sastanka istaknuto, Rusko-srpska fondacija za kulturu i naslijeđe je već bila aktivna ove godine, kako na polju nabavke vakcina Sputnjik V u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, u čemu je Šatilina imala aktivnu ulogu, tako i u posredovanju između gradova, univerziteta i asocijacija u cilju uspostavljanja sporazuma o saradnji, a jedan od primjera je i bratimljenje Ivanjice (Srbija) i Rostova Velikog (Rusija).

Ona je podsjetila i da je u međuvremenu otvoren Dom rusko-srpskog prijateljstva u Ivanjici, uz napomenu da fondacija posreduje između ustanova kulture dvije zemlje, u cilju uspostavljanja kulturne razmjene i gostovanja folklornih i etno grupa na muzičkim festivalima.

Predsjednik lokalnog parlamenta Otović uvjeren je da će saradnja sa fondacijom doprinijeti razvoju odnosa između Herceg Novog i Sankt Peterburga i Rusije u cjelini.

-Svaku incijativu koja za cilj ima poboljšanje odnosa dvije zemlje, saradnju na poljima kulture, ekonomije, obrazovanja, mi ćemo podržati. Siguran sam da će ova saradnja, koja je tek u povoju, donijeti nova iskustva i privredni boljitak, ne samo u toku ljetnje turističke sezone, već cijele kalendarske godine, zaključio je Otović.

Najčitanije