20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje jedanaesti Festival o ljudskim pravima „Ubrzaj 2020“

Scena iz filma “Quo Vadis, Aida”

Jedanaesto izdanje crnogorskog festivala o ljudskim pravima „Ubrzaj 2020“ biće otvoreno besplatnom projekcijom filma „Quo Vadis, Aida“, u režiji Jasmile Žbanić, u četvrtak veče, 10. decembra, u 20 sati na onlajn platformi www.ubrzaj.me. Riječ je o ostvarenju koje je svjetsku premijeru imalo u Veneciji, a donosi priču o sudbini žene koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN-a i koja pokušava da spasi svoju porodicu od genocida u Srebrenici.

Nakon toga, u 22 sata, slijedi projekcija kratkog filma „Posjeta“, mladog crnogorskog reditelja Đorđa Vojvodića, koji je nagrađen na ovogodišnjem „Balkans Beyond Borders Short film festivalu“ u Izmiru. Ovo je priča o Stefanu, studentu iz Crne Gore, koji živi u Berlinu sa svojim momkom. Njegovi roditelji koji misle da on živi sam odluče da ga posjete. Ta kratka vikend posjeta roditelja izmijeniće njegov život iz korijena i poremetiti čitav njegov svijet.

Iz Centra za građansko obrazovanje, koji je organizator festivala, saopšteno je da će ljubitelji filma morati da se registruju kako bi besplatno gledali ostvarenja iz glavnog programa.

Registracija će biti dostupna na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/ubrzaj-me/.

– Svi filmovi na festivalu „Ubrzaj“ biće vam dostupni za gledanje dva dana (48 sati) od trenutka njihovog prvog prikazivanja na programu festivala. Imajte u vidu da je broj gledalaca za određene filmove ograničen, pa preporučujemo da gledate filmove u vrijeme koje je naznačeno u programu – saopšteno je iz CGO.

Drugog dana festivala, 11. decembra, u 18 sati, biće prikazan „Genderbende“, rediteljke Sofi Dros. To je priča o potrazi za rodnim identitetom kroz živote pet mladih ljudi koje se ne identifikuju ni kao muškarci, a ni kao žene. Film „Jalda“, Masuda Bakhšija, biće emitovan u 20 sati. Donosi priču o Mariam, 22-godišnjakinji osuđenoj na smrt u Iranu zbog ubistva svog muža. U 22 sata na programu je „Šta ćeš uraditi kad svijet gori?“, Roberta Minervinija. Film prati život crnih žena i muškaraca sa ciljem da istraži toksične efekte vjekovnog rasizma koji i dalje podmuklo djeluje kroz njihove lične priče.

Trećeg dana program otpočinje filmom „Ozračeni“ Ritija Pana u 18 sati. Riječ je o filmu o ljudima koji su preživjeli fizičko i psihično zračenje kao posljedicu rata, a preporučuje se onima koji vjeruju da su imuni na njega. U 20 sati biće emitovan „Instikt“, Haline Rejin, provokativna holandska psihološka drama. Za kraj trećeg dana u 22 sata, biće prikazan film „Forum“, u režiji Markusa Vetera. U vrijeme rastućeg populizma i nepovjerenja u elite, reditelj prati 81-godišnjeg osnivača kontroverznog WEF-a tokom dvije godine.

Četvrti dan festivala otvara dokumentarni film „Nek je što šarenije“, reditelja Ada Hasanovića, u 16 sati. Bavi se temom prve Povorke ponosa, koja je 8. septembra 2019. godine održana u centru Sarajeva. U 18 sati na programu je „XY Čelsi“, koji je režirao Tim Travers Houkins. Ova priča postavlja pitanje kako je rat u Iraku, započet lažima, završio vojnim sudom zbog govora istine. U 20 sati biće prikazan film „Mare“. Režiju potpisuje Andrea Štaka. Ovo je priča o pritiscima i očekivanjima društva, ulogama koje preuzimamo i našim unutrašnjim željama. Za kraj četvrtog festivalskog dana, u 22 sata biće emitovana „Udarna vijest“, Tomasa Bojara.

Posljednjeg dana festivala, 14. decembra u 18 sati, biće priređena projekcija ostvarenja „Proces Sandžak“ Aleksandra Reljića. Radnja filma prati rat u Bosni i Hercegovini, kada su zabilježeni mnogi slučajevi zločina protiv sandžačkih Bošnjaka, uključujući policijsku torturu nad više od 15.000 ljudi. U 19 sati biće prikazan film „Obojena ptica“, Vaclava Marhoula. Priča je to o jevrejskom dječaku, koji razdvojen od svojih progonjenih roditelja, luta okupiranom istočnom Evropom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Festival „Ubrzaj 2020“ će zatvoriti film „Ema“, reditelja Pabla Laraina. U sinopsisu se navodi da je Ema žena neukrotive energije. Uvodni kadar filma samo je upozorenje na ono što slijedi: nešto anarhično, pomalo vandalsko, puno energije, ali na kraju iscrpljujuće i hronično nestvarno.

Pored filmova koje će publika iz Crne Gore imati priliku da prati onlajn, poseban prateći program će uključiti panel diskusije sa učesnicima iz zemlje i regiona, kao i izložbu.

– Crnogorski festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ doprinosi razvoju svijesti o značaju ljudskih prava i stvaranju harmoničnog odnosa među različitima po bilo kojem osnovu – navodi se u saopštenju CGO.

Moto ovogodišnjeg Festivala „Ubrzaj“ je „Pod maskom“.

Najčitanije