10 C
Kotor

Slušaj online radio

UBRZAJ 2022. u Kotoru 11. i 12. decembra

Ubrzaj

Crnogorski filmski festival o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 u Kotoru počinje u nedjelju 11. decembra u 18 sati kada će se u kinu “Boka” održati projekcija filma KORSET (Corsage), austrijske rediteljke Marie Kreutzer.

Ovo je priča o austrijskoj carici Elizabeti koju su voljeli zbog ljepote i koja shvata da nakon 40. rođendana uveliko stara. Zato se bori da zadrži svoj imidž u javnosti tako što sve čvršće steže svoj korset.

Drugog dana, 12. decembra na repertoaru su dva filma i to u 18 sati “Do daske”, autora Aleksandra Reljića, a u 20 sati “Za*ebi ovaj posao (F@ck this job)”.

Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl. U filmu DO DASKE govori o vremenu kada su se u medijima najavljivala hapšenja pedofila, političara i drugih javnih ličnosti. Umjesto njih, policija je 28. januara 2020. godine, uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada, Srđana Švelja. Ovom nevinom čovjeku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

Poslijednji film festivala UBRZAJ u Kotoru “F@ck this job” govori o tridesetpetogodišnjoj Nataši, bogatašici koja traži slavu, ugled i ostvarenje svojih snova. Ona odlučuje da pokrene nezavisnu TV stanicu u Putinovoj Rusiji i angažuje opozicione novinare.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Ovogodišnji moto XIII Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima je „Jače od tišine“, a podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka.

Detaljnije informacije o filmovima u Kotoru mogu se naći na sajtu www.kckotor.me/repertoar

Najčitanije