16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje rekonstrukcija puta od Foče prema Šćepan Polju – međudržavni put Sarajevo-Podgorica

Piva – Rafting-Road-to-Sćepan-Polje – foto adria.travel

Dugo očekivana rekonstrukcija puta od Foče prema Šćepan Polju konačno počinje. Uska, krivudava i velikim dijelom makadamska dionica, ispod koje je velika provalija prema Drini, na više mjesta je oštećena klizištima, pa će obnova biti zahtjevna.

Ova dionica je dio međudržavnog puta Sarajevo-Podgorica.

“Ovo je istorijski dan za Foču, za čitavu regiju i Republiku Srpsku. Mislim da konačno imamo pretpostavke da u punom kapacitetu razvijamo našu privredu i naš turizam”, kaže Milan Vukadinović, načelnik Opštine Foča.

Za prve kilometre Republika Srpska je izdvojila 12 miliona KM. Za nastavak rekonstrukcije do Crne gore ukupno ide 48 miliona.

“Počeli smo sa rekonstrukcijom ovog dijela puta, na relaciji Foča-Šćepan polje u onom dijelu koji će obezbjediti spoj s mostom koji se gradi preko rijeke Drine, kako bi se izgradila poveznica sa Tjentištem, što je nama prioritet. Naravno da ćemo raditi rekonstrukciju tog puta i prema granici sa Crnom Gorom”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Na dogovor u BiH oko rekonstrukcije puta se godinama čekalo. Srpska više nema vremena za čekanje.

“BiH, odnosno Vlada Republike Srpske, Federacije i Savjet ministara su kandidovali ovaj putni pravac kao zajednički pravac od interesa za BiH prema finansijskim institucijama Evrope, što je bilo prije dvije godine, ali do današnjeg dana nikakav odgovor po tom pitanju nije dobila BiH, odnosno Republika Srpska”, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Projektnu dokumentaciju je radio konzorcijum u čijem je sastavu bilo više projektantskih kuća koje su svojim iskustvom projektnu dokumentaciju doveli do Evropskih standarda. Naravno učinićemo sve da se ova putna komunikacija dovede na nivo koji je oduvijek zasluživala”, kaže Davor Kostrešević, direktor Puteva Republike Srpske.

Najčitanije