8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pod crnogorskom zastavom plove 363 jahte, najviše iz Rusije i Srbije

Porto Montenegro –
Jahting turizam a- foto Boka News

Pod crnogorskom zastavom plove 363 jahte, pokazuju podaci koje je objavila Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Prema spisku koji je dostupan na sajtu Vlade, u vlasništvu crnogorskih državljanja su 42 jahte, a najveći broj plovila registrovano je na državljane i pravna lica iz Rusije i Srbije.

– Ruski državljani registrovali su 109, a Srbije 99 jahti u Crnoj Gori. Znatno manje plovila registrovali su Ukrajinci – 16, a slijede državljani Britanskih Djevičanskih Ostrva i SAD sa po devet jahti – navodi se u dokumentu.

Jahte u Crnoj Gori ima i osam državljana Bosne i Hercegovine, dok je sedam plovila registrovano na državljanje Švajcarske.

Kompletan spisak pogledajte OVDJE.

U registar su upisane sve jahte duže duže od sedam metara koje plove pod crnogorskom zastavom.

Za upis jahte u registar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) plaća se naknada od 30 EUR po dužnom metru za jahtu na motorni pogon i višetrupnu jahtu, odnosno 20 EUR po dužnom metru za jahtu na jedra.

Uz osnovni pregled jahte koji je obavezan prilikom registracije, Odjeljenje registra jahti UPSUL obavlja i redovni godišnji pregled, redovni obnovni pegled i vanredni pregled.

Izvor:eKapija

Najčitanije