24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Herceg Novi poništila odluku o dodjeli dijela sredstava za organizacije manifestacija

Mala fešta od naranče – H. Novi foto Boka News

Turistička organizacija Herceg Novog poništila je, tačnije stavila van snage, Odluku o dodjeli sredstava za pokrivanje dijela troškova organizacije manifestacija u 2023. godini koju je donijela 31. marta zbog „nepostojanja pravne pouke u samoj odluci i netretiranja podnosilaca zahtjeva koji nijesu dobili finansijsku podršku“. Odluka je poništena na sjednici Izvršnog odbora 6. aprila.

Na taj način je TO Herceg Novi do nove Odluke zaustavila negodovanje, prije svega Hype festivala koji je ove godine ostao bez sredstava, ali i nezadovoljstvo nekih organizatorskih timova drugih manifestacija, kao što je Hercegnovski strip festival koji se na bodovnoj listi bolje kotira od manifestacije koja je dobila najveću finansijsku podršku.

Odluci da se Odluka o dodjeli sredstava stavi van snage prethodila je i javna prepiska Hype festivala i TO Herceg Novi na portalu Novski.me, u kojoj su se iz ove organizacije istakli da se Hype festival i Exit, kojem je dodijeljeno mimo konkursa više od 120 hiljada eura za sedmočasovni događaj, kad je u pitanju brend, ne mogu upoređivati.

– Razlika je i u karakteru ovih manifestacija jer je Exit koncipiran kao podrška i promocija Praznika mimoze i na njega je ulaz bio besplatan, dok su se na Hype festivalu naplaćivale karte – naveli su direktorica TO HN Milja Vitorović i članovi Izvršnog odbora u saopštenju. Oni su i dodali da je za organizaciju Hype festivala prošle godine opredijeljeno 50 hiljada eura te da niti jednim dokumentom to nije opravdano.

Organizatori Hype festivala su demantovali tu optužbu, tvrdeći kako sva dokumentacija postoji, ali da nema komunikacije između njih i Turističke organizacije. Naveli su i da se pod „nepotpunom dokumentacijom“ u okviru ovogodišnjeg konkursa, zbog koje im nijesu dodijeljena sredstva, mislilo na „dokaz da je o organizaciji navedene manifestacije obaviještena organizacija za zaštitu prava autora muzike“, što nije traženo osnovnim konkursom, te ponovili da je Hype posjetilo deset puta više ljubitelja muzike nego događaj Flower Power koji je organizovao Exit.

TO je u međuvremenu i obznanila bodovne liste za manifestacije koje su planirane do kraja godine u Herceg Novom, i prema njima najveći broj bodova ima Hercegnovski strip festival (51) kome je dodijeljeno pet hiljada eura, dok Viteški festival „Hercegov novi grad“ koji je dobio podršku od osam hiljada eura ima 47 bodova.

Međunarodni festival gitare kome je dodijeljeno sedam hiljada eura ima 42 boda, što dovodi do zaključka da visina sredstava nije zavisila od bodova. Problem je, podsjećamo, bio i u činjenici da je od predviđenih 100 hiljada eura putem konkursa dodijeljeno samo 65.183 eura.

/D.E/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije