26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Podgorica: Najmasovniji antivladin protest ’97 hiljada – Odupri se’

’97 hiljada – Odupri se’ 2. mart 2019

“Mi nismo opasnost. Ako hoćete da štitite ovu državu, dođite ovdje sa nama. Opasnost su oni koji uništavaju državu 30 godina”, rekla je profesorica Marija Backović obraćajući se policiji na protestu pred više od 10.000 građana u Podgorici, na četvrtom građanskom potestu “97 hiljada – Odupri se”.

Na najbrojnijem od četiri skupa do sada, organizatori protesta su pozvali opozicione partije da napuste Skupštinu i bojkotuju sve izbore dok ranije izneseni zahtjevi za ostavkama ne budu ispunjeni.

Zahtjevi građanskog protesta “Odupri se” su ostavke predsjednika države i Vlade, vrhovnog i specijalnog državnog tužioca, direktora Agencije za sprječavanje korupcije, kao i savjeta i rukovodstva javnog medijskog servisa.

’97 hiljada – Odupri se’ 2. mart 2019

Miloš Krivokapić je rekao da svima čije su ostavke tražili daju rok da to učine do 15. marta.

“Ako to ne učine, 16. marta okupićemo se opet i nećemo se razići dok to ne učine,” poručio je on.

“Čekali smo ih četiri sedmice, daćemo im još dvije, što je više nego što zaslužuju. Ako ne razumiju da građani čine državu, razumjeće kada se na ovom trgu skupi 97.000 ljudi koji će biti spremni da se bore do kraja, do slobode”, poručio je Krivokapić.

Student Lazar Vulević je pozvao kolege da prestanu da ćute. Kazao je da sve više mladih odlazi iz zemlje i da treba da se zapitaju “oni koji nas tjeraju zašto je to tako”.

“Želimo da ostanemo i stvaramo u svojoj državi”, poručio je Vulević.

’97 hiljada – Odupri se’ 2. mart 2019

Građani su nosili transparente “Domovina se brani protestom”, “Ustani i pobijedi”, “I’m gonna miss you, Milo” (Nedostajaćeš mi, Milo), “Svi vide, niko da prizna koja to gazi nas čizma”.

Na protestu nije bilo stranačkih, nacionalnih i drugih obilježja. Organizatori su zahvalili opozicionim partijama na tehničkoj pomoći u organizovanju protesta.

Nakon govora, okupljeni su prošli ulicama u centru Podgorice pored, kako su kazali, zarobljenih institucija koje ne rade u interesu građana.

Najčitanije