7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Podgorica niti čuje, niti haje što žele Tivćani

Škola – foto Opština Tivat

Odluka Ministra provjete da smijeni omiljenu i usješnu dorektoricu jedne od najvećih škola u Crnoj Gori izazvala ogorčenje i najavu bunta u Tivtu


Iako je bila jedini kandidat koji s eprijaio na konkurs za izbor direkora Osnovne škole „Drago Milović“ u Tivtu, te iako je imala odlične rerzultate za sobom  i sjajnu saradnju sa roditeljima učenika dok je u proteklih godinu dana obavljala dužnost direktorice, Ministarstvo prosvete nije imenovalo profesioricu Mladenu Soldat –Ivović na tu funkciju.

Ovakva odluka ministarstva kojeg vodi Miomir Vojinović (SNP) izazvala je ogorčenje u Tivtu i pravu poplavu negativnih komenatara na društvenim mrežama, te najavu raznih protestnih reakcija. Neočekivana smjena na čelu najveće tivatske osnovne škole i jedne od po broju učenika, najvećih u Crnoj Gori, dovela je do burnih reakcija Tivćana, predstavnika mjesnih zajednica, lokalne uprave tog grada, a prema najavama na akciju se spremaju i Nastavničko vijeće i Savjet roditelja OŠ “Drago Milović”. Zajednički imenitelj svih ovih reakcija je da Tivćani žele da zvaničnoj Podgorici pošalju jasnu poruku da će morati da prestane da se u donošenju odluka u sektoru obrazovanja, vodi političkim interesima i kalkulacijama te da prestane da ne uvažava rezultate i renome koji ovdašnji prosvjetni radnici imaju na čelu tih ustanova.

Ministarstvo prosvjete je, iako je ona bila jedina konkurentkinja na konkursu za direktora OŠ “Drago Milović” i ispunila sve konkursom i zakonom propisane uslove, odbilo kandidaturu  dosadašnje vršiteljke dužnosti direktora, profesorice Mladenu Soldat Ivović. Argumentacija ministarstva koje vodi Vojinović je bila da se Soldat-Ivanović godina radnog staža na mjestu zamjenika direktora iste škole, navodno ne može računati kao staž u prosvjeti. Potom je Ministarstvo imenovalo novog v.d. direktora glavne tivatske škole iz Budve za kojeg se ispostavilo da nema sedmi, već šesti stepen stručne spreme. Stoga je to imenovanje koje je ogorčilo Tivćane je rim se pored kvalitetnih lokalnih, dovode kadrovi sa strane, ipak povučeno. Dužnost v.d. direktora OŠ “Drago Milović” potom je povjerena profesorici biologije u toj školi Bojani Tesli.

“Juče sam predala dužnost VD direktora a zvanična komisijska primopredaja će biti obavljena u narednim danima kada se za to steknu pravno-formalni uslovi. S obzirom da je za VD direktora u konačnici postavljena moja koleginica, nakon što je ministar prvo imenovao sasvim drugo lice, imam i kolegijalnu odgovornost da u najboljim mogućim uslovima ispratim ovu tranziciju. Nadalje nastavljam rad kao pomoćnik direktora, odnosno ovim izlazi iz statusa mirovanja moj osnovni ugovor o radu na mjestu pomoćnika direktora. Ono što sigurno mogu potvrditi jeste da ću odluku Ministarstva prosvjete da ponište konkurs na koji sam aplicirala kao jedini kandidat provući kroz sve nadležne institucije a nešto kasnije i medije. Neizmjernu zahvalnost dugujem kolegama, roditeljima učenika naše škole kao i svim ljudima na nivou našeg grada a i šire koji su mi u proteklim danima ukazali podršku.“- kazala je danas tim povodom Mladena Soldat-Ivović Radio Tivtu.

Odluka Ministfrarstva prosvjete da smjeni Soldat-Ivović izgleda je “kap koja preliva čašu” u već dobramo nategnutim odnosima i velikom nezadovoljtvo lokalne uprave Tivta načinom na koji se taj resor godinama odnosi prema prosvjetnim ustanovama u Tivtu. Tivatsko škole, a pogotrovo OŠ”Dragho Milović” koja ima čak 1.800 učenika iako raspolže sa objektom građenim prije skoro 40 godina kapaciteta 600 učenika, te dvije male prizemne i dotrajale školske zgrade u podučnim odjeljenima Gradiošnica i Donja Lastva, kubure sa nedostatkom prostora  brojnim infrastrukturnim problemima. Umjesto države koja bi to treba da radi, popravke i razne druge hitne intervencije na ovdašnjim školama najčešće finansira lokalna uprava Tivta ili donatori. Uprkos tako lošem stanju Minsitarstvo prosvjete je odobrilo da u školskoj 2022-23 godini u OŠ “Drago Milović” nastavu pohađa čak 1.800 učenika raspoređenih u 69 odjeljenja, ali je smijenilo direktoricu koja je u proteklih godinu dana uspijevala da se na razne načine izbori sa nedostatkom školskog prostora i dotrajalim infrastrukturnim kapacitetima.

„Ja sam lično stava da ljudi koji žele, vole i uspješno obavljaju svoj posao, kao što je dosadašnja vršiteljka dužnosti direktora OŠ “Drago Milović” Mladena Soldat-Ivović, treba da ostanu na svojim pozicijama bez obzira na bilo kakvu partijsku ili političku obojenost ili neobojenost. Dosadašnje rukovodstvo škole je upoznato sa tim mojim stavom. Izbor direktora ili vršioca dužnosti direktora škole svakako nije u ingerenciji predsjednika Opštine Tivat, ali ja moram reći da kao lokalna uprava najviše problema imamo upravo sa državnim institucijama koje djeluju u Tivtu.“ – kazao je tim povodom predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

 Problem sa Ministarstvom prosvete samo jedan u nizu jere na njega naslanjaju brojni drugi u kojima država ne preduzima apsolutno ništa da riješi brojne problem u radu državnih institucija u Tivtu, ili, kako su to nedavno učinili premijer Draitan Abazović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović (URA), “od jezika pravi etlu” obećavajući svoju hitnu intervenciju u riješavanju gorućih ovdašnjih infrastrukturnih problema poput nedovršene i raskopane kružne raskrnice za Plave horizonte, a onda se povlačeći i to prebacujući lokalnoj upravi Tivta.

„Imamo problem sa funkcionisanjem ekspoziture državnog katastra, Filijale MUP-a, sa objektima u kojima su smještene sve te službe, a mi kao lokalna uprava svim intitucijama pomažemo bez izuzetka. Značajna budžetska sredstva smo predvidjeli za pomoć institucijama i na tome radimo na dnevnom nivou. Nikome nije u interesu da škola prokišnjava, a to je pitanje koje neće riješiti Ministarstvo prosvete, već ga rješava Opština Tivat. Nikome nije u interesu da je Odjeljenje bezbjednosti smješteno u dotrajaloj baraci iz 70-ih godina prošlog vijeka koja je u katastrofalnom stanju. Nikome nije u interesu da svakoga dana naiđe na ogroman red ispred Filijale MUP-a u centru grada. Dakle, imamo ogromnih problema sa funkcionisanjem državnih institucija, prije svega uslovima njihovog rada. Trudimo se da iznađemo sistemska rješenja, ali to nije lako“ – ne krije svoje ogročenje gradonačelnik Komnenović.

Tivatske lokalne vlasti imaju niz primjedbi na rad i postupanje drugih državnih organa ili firmi poput Morskog Dobra,a sve češće se javno počinje izražavati i narastajuče nezadovoljstvo samih građana indolentnošći države da riješi infrastrukturne problem poput totalno zakterčen jadranske magistrale, lošeg rada dijela državnih službi i organa u Tivtu, a sa druge strane pretjeranom centralizacijom i “stavljanjem šape” od strane države na najveće ovdašnje resurse poput morske obale i aerodroma.

Najčitanije