16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U petak 5. maja u svim školama prvi čas posvećen vršnjačkom nasilju

Miomir-Vojinovic-Mina

U osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori sjutra će prvi čas biti posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja, najavio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Vojinović je na konferenciji za novinare kazao da će Ministarstvo prosvjete vanredno angažovati direktore i pojačati rad školskih timova u prevenciji vršnjačkog nasilja.

On je rekao da danas počinje sa radom digitalna platforma – broj 0800777777, gdje će tokom 24 sata moći da budu prijavljeni svi oblici vršnjačkog nasilja i gdje će svaki razgovor biti sniman.

Vojinović je naglasio da će poziv ka tom broju biti besplatan za sve mreže u Crnoj Gori.

“Predložio sam da se sjutra u osnovnim, srednjim školama i vrtićima, prvi čas bude posvećen prevenciji i borbi protiv vršnjačkog nasilja, gdje će se afirmisati druge vrijednosti kao što su ljubav, saradnja i zajedništvo“, rekao je Vojinović.

On je kazao da će biti preispitan pravilnik o normativima i standardima koji predviđa broj psihologa i pedagoga za rad u osnovnim školama, kako bi povećali broj ljudi koji bi radili na prevenciji vršnjačkog nasilja.

Vojinović je pozvao ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja, socijalne ustanove, da rade na prevenciji vršnjačkog nasilja.

Vojinović je istakao da Ministarstvo prosvjete preduzima sve kako bi vršnjačko nasilje sveli na najmanju moguću mjeru.

„Ovom problemu moramo sistemski prići, kao društvo i kao država na krajnje ozbiljan način“, naglasio je Vojovnić.

On je apelovao na roditelje da razgovaraju sa djecom i da saradnja roditelja i prosvjetnih radnika bude na većem nivou.

“Samo u ovoj školskoj godini timovi koji rade na prevenciji imali su preko 500 aktivnosti u prevenciji vršnjačkog nasilja“, rekao je Vojinović.

Vojinović je kazao da je ove školske godine obavljeno 109 individualnih razgovora sa djecom.

Kako je rekao, razgovarali su individualno sa učenicima i sa roditeljima, a imali su i grupne razgovore sa roditeljima i učenicima.

On je ocijenio da je potrebno donijeti drugačija zakonska rješenja ali, kako je kazao, Ministarstvo prosvjete to ne može samo učiniti.

Izvor:MINA

Najčitanije