16 C
Kotor

Slušaj online radio

Podmorski svijet bori se s još jednim velikim zagađivačem koji ozbiljno ugrožava život u moru

greenpeace

Jeste li znali da snažni zvukovi koje stvaraju pomorska plovila negativno utječe na život ispod površine mora? Osim pretjeranog izlova, plastike, otpadnih voda i raznog nasipavanja, morski život sve teže se bori i s još jednim velikim zagađivačem – bukom.; piše Morski.hr

Jeste li se ikad zapitali koliko buke proizvodi bačeno sidro, gliserski motor ili nasipavanje mora te koliko takvi zvukovi utječu na podmorski život? Ako niste, evo prilike da se osvijestite koliko je zapravo čovjek svojim utjecajem poremetio život u podmorju.

Snažni zvukovi koje proizvode plovila negativno utječu na morske životinje – sprječava okupljanje rakova, komuniciranje morskih sisavaca, otežava hvatanje plijena, traženje partnera, a time i razmnožavanje vrsta.

U tijeku je zajednički prekogranični projekt Hrvatske i Italije, koji ima za cilj istražiti koliko podvodna buka utječe na morsku faunu i ekosustav.

U projektu sudjeluje Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Interreg projekta SOUNDSCAPE kojim će se, kroz prekograničnu suradnju, poboljšati učinkovitost zaštite morske bioraznolikosti u Jadranskom moru.

Kako bi se prikupili podaci o zagađenju Jadrana bukom, u sklopu Soundscape projekta biti će postavljeni hidrofoni na 8 lokacija – u Anconi, Riminiju, Veneciji, Trstu, Susku, Lošinju, Zadru i Splitu.

Najčitanije