25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Podržali razvoj Evropske omladinske kartice (EYCA) na teritoriji opštine Kotor

Foto Opština Kotor

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić u utorak je potpisao Ugovor o saradnji sa predsjednikom NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, Jugoslavom Radovićem, koji se odnosi na stvaranje uslova za saradnju u oblasti razvijanja Evropske omladinske kartice (EYCA)  na teritoriji opštine Kotor.

EYCA kartica je jedina zvanična benefit kartica za mlade uzrasta 13-29 godina, podržana od strane Direktorata za mlade, koja doprinosi jačanju mobilnosti mladih, njihovoj neformalnoj edukaciji, boljoj informisanosti, umrežavanju sa vršnjacima na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, kao i smanjenju nezaposlenosti mladih u našoj zemlji.

Mladi mogu da koriste preko 270 popusta u Crnoj Gori i 70 000 popusta u Evropi.  Kartica je nastala kao rezultat potpisivanja Parcijalnog sporazuma o mobilnosti mladih, čiji je jedan od ciljeva da kroz ovaj projekat predstavi značaj interne i eksterne mobilnosti mladih na evropskom nivou. Kao članica Savjeta Evrope, Crna Gora je 2006. godine, nakon obnove nezavisnosti pristupila Parcijalnom sporazumu.

Projekat Evropske omladinske kartice (EYCA) na evropskom nivou uređuje i implementira Evropska asocijacija omladinskih kartica (EYCA),  koja predstavlja neprofitnu organizaciju koja ima svoja licencna predstavništva u vidu 39 organizacija u 36 zemalja širom Evrope, koje implementiraju Evropsku omladinsku karticu  (EYCA) na svojoj teriotiji i posvećene su promovisanju mobilnosti i podsticanju aktivnog društvenog učešća mladih.

EYCA

Opština Kotor je od 2020. godine, lokalni partner i pruža podršku nacionalnoj inicijativi EYCA –  Evropska omladinska kartica.

Sastanku su prisustvovali  Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatijana Kriještorac, Savjetnica za mlade, djecu, LGBT i rodnu ravnopravnost Madalena Martinović, kao i Amar Mulić, marketing menadzer NVO Centra za omladinsku edukaciju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije