3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokrenuta istraga zbog sumnjive smrti slijepih putnika na bulk carrieru

Brod bulk-carrier-ophelia – Foto: MarineTraffic

Pomorske vlasti u Liberiji provode istragu na brodu za rasuti teret pod zastavom Paname na kojemu su navodno poginula dva slijepa putnika.


Šest nigerijskih državljana doplivalo je 12. septembra na plažu u Grand Cessu u Liberiji. Neki od njih navodno su bili ozlijeđeni. Lokalnim vlastima ispričali su da su dio skupine od ukupno 14 slijepih putnika koji su se 7. septembra u luci Lagos u Nigeriji potajno ukrcali na bulk carrier Ophelia, piše The Maritime Executive.

Navodno su nekoliko dana ostali skriveni na brodu, a kada su ogladnjeli počeli su lupati po trupu kako bi privukli pozornost posade. Kako tvrde, kada ih je posada otkrila, neki članovi posade polili su ih vrućom vodom, pri čemu su dvije osobe preminule. Preživjeli navode da su članovi posade bulk carriera zatim bacili tijela u more, piše FleetMon.

Šest preživjelih navodno su skočili s broda i otplivali do obale kada se brod nalazio u blizini plaže Grand Cessa, rekao je čelnik sigurnosnih snaga liberijske pokrajine Grand Kru za medij Front Page Africa. Lokalni ribari iz Grand Cessa doplovili su do bulk carriera i spasili preostalih šest slijepih putnika, od kojih su dvojica navodno bačeni u more. Liberijske vlasti zatim su prebacile 12 preživjelih u nigerijsko veleposlanstvo u Monroviji kako bi se vratili u domovinu.

Liberijske pomorske vlasti provode istragu. U priopćenju je vladina agencija sa sjedištem u Monroviji rekla da su u kontaktu s IMO-om, državom zastave, brodovlasnikom i regionalnim port state control agencijama.

Ophelia je bulk carrier od 50.000 dwt izgrađen 2002. godine. Plovi pod zastavom Paname i njime upravlja brodarska tvrtka sa sjedištem u Qingdaou u Kini. AIS je navodno ugašen od 9. septembra.

Najčitanije