15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokušaće da izvezu opasni grit prije isteka ugovora

Bijela Brodogradilište – foto Boka News

Ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom za posao remedijacije tla u nekadašnjem Brodogradilištu Bijela ističe krajem juna naredne godine a do tada bi trebalo da bude završen posao započet u martu 2019. godine koji je povjeren francuskoj kompaniji ,,Valgo“, a koja sa okončanjem tog posla kasni pet mjeseci.

– Izvoz grita zaustavljen je prošle godine u avgustu a Agencija za zaštitu životne sredine u komunikaciji sa Svjetskom bankom, koja sa skoro 23 miliona eura finansira projekat remedijacije, razmatra sve raspoložive i održive alternative kako bi projekat bio završen do isteka ugovora o zajmu – saopštili su Pobjedi iz Agencije.

Agencija

Projekt menadžerka u Agenciji Almina Bućan očekuje da će ubrzo imati jasniji stav po pitanju ubrzavanja realizacije projektnih aktivnosti.

– Mi svakako nećemo čekati kraj juna, već smo započeli proceduru koja mora dovesti do toga da se aktivnosti ubrzaju. Nastojimo da problem koji je nastao, jer izvođač radova nije uspio da obezbijedi dozvolu za izvoz kontaminiranog zemljišta i da produži dozvolu za izvoz grita koju su španske vlasti bile izdale u januaru 2019. godine za 40.000 tona, riješimo u doglednom periodu kada ćemo izaći sa konkretnim prijedlozima pred Svjetsku banku. Jer, SB mora da odobri svaku odluku koju donosimo po ovom projektu budući da su oni finansijeri i da procedure SB moraju biti primjenljive i po ovom pitanju – kazala je Bućan.

Od jula je počela procedura naplate penala zbog toga što ,,Valgo“ nije ispunio obaveze iz ugovora, odnosno nije završio posao u predviđenom roku a oni iznose od 0,05 odsto od ukupne vrijednosti ugovora na dnevnom nivou, do maksimum 10 odsto.

– Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je 1. jula 2020. godine, kada su stvoreni formalni uslovi, započela proceduru po ovom pitanju, o čemu je izvođač radova blagovremeno obaviješten u skladu sa odredbama ugovora. Prema ugovoru, potraživanje se naplaćuje na način što iznos koji se potražuje biti odbijan od ugovorne cijene po izvođačevim privremenim situacijama (fakturama) – kazala je Bućan.

Bijela – grit

Garancije

Eventualnim raskidom ugovora, aktivirala bi se garancija za dobro izvršenje posla u iznosu od osam odsto ukupne ugovorene vrijednosti, kao i pet odsto ukupne ugovorene vrijednosti koja predstavljaju zadržana sredstva. Za raskid ugovora pored formalno pravnih odnosa mora se dobiti i saglasnost Svjetske banke.

– Ugovor o zajmu definiše da ugovor čije zaključivanje banka odobrava mora odobriti i raskid. To ne znači da država ne može da raskine ugovor jer i ako Banka uvidi, a već su uvidjeli da izvođač ne izvršava ono što je definisano ugovorom, neće insistirati da se ugovor nastavi ovim tempom. Mi se nadamo da će se naći rješenje i da će se aktivnosti ubrzati – rekla je Bućan.

Spremno 26.866 tona otpada

Do sada je izvezeno 38.488 tona opasnog grita. Trenutno je za izvoz spremno 26.866 tona grita i 33.290 tona kontaminiranog zemljišta. Međutim, na tu količinu, objašnjava Bućan, treba dodati prema procjenama i oko 25.000 tona zauljane zemlje koju treba iskopati i pripremiti za izvoz.

Tačna količina biće poznata nakon zemljanih radova i ispitivanja materijala. Do sada je u Grčku izvezeno 92 tone zauljenog otpada. Na gradilištu su u toku radovi na iskopu preostalog kontaminiranog zemljišta, kao i radovi na nasipanju iskopanih površina. Takođe, sve količine azbesta i kontaminiranih vreća su prikupljene i upakovane i spremne za izvoz po dobijanju svih neophodnih dozvola.

/Ž.Kontić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije