23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nješpula: Jesen i zima su pravo vrijeme za tu vrstu iz porodice ruža

Herceg Novi, novembar 2020. – Nješpula ( Eriobotrya japonica)  je pored maginja, jedino voće koje na našim prostorima cvjeta u ovo doba godine.  Za tu  vrsta iz porodice ruža, jesenji i zimski period pravo je životno razdoblje.  Cvjeta u jesen,  a potpunu zrelost dostiže krajem aprila i u maju. Klasifikuje se kao suptropsko voće i uspijeva u zoni uzgoja agruma. Mogu se uzgajati i u područjima koja su hladnija,  ali tada  plodovi ne sazrijevaju.

“Nješpule su se sadile kao egzotično voće i kao dekorativna biljka, najviše  u đardinima, ali  i na manjim površinama pored stambenih zgrada. Pošto sjeme jako brzo i lako proklija, na mnogim mjestima je samonikla”, navodi dipl.ing. pejzažne arhitekture Milica Berberović. Jedno takvo stablo je samoniklo u žardinjeri na hercegnovskom trgu Belavista. Prolaznici se često počaste njegovim plodovima.

Nješpula se naziva i nešpola, nespola, nespula, japanska mušmula.  Italijani je nazivaju  nespola  giapponese,  a Englezi loquat. Latinski naziv je dobila zbog  dlakavih dijelova cvijeta, kao i mladih listova (grčka riječ “erion”  znači vuna, a “botrus” znači metlica (oblik cvasti), dok je japonica označava lokaciju na kojoj je prvi put opisana ova biljka. A njeno porijeklo je iz jugoistočne Kine. Oko 700 godine uvezena je u Japan  gdje se udomaćila Za nju postoje kinski naziv pipa i japanski biva.

Za Evropu se zna da je prvo stablo zasađeno u Parizu 1784.  Danas se gaji u cijelom svijetu u suptropskim i tropskim klimatima, a najveći proizvođači su Japan, Brazil i Izrael.

“Nješpula je zimzeleni žbun ili manje drvo sa okruglastom krošnjom, kratkim stablom i dlakavim mladim grančicama. Može da naraste  5-10 metara.  Listovi su  jednostavni, 10-25 cm dugi, tamno zeleni,  obrnuto-jajoliki  do eliptično duguljasti, grubi i kožasti sa nazubljenom ivicom. Najčešće su grupisani na vrhu grančica. Donja strana lista je  pokrivena  gustim crvenkasto-smeđim dlakama. Cvast je metličasta i  formira se  na vrhu grančica.  Plod  je okruglast 3-6 cm, žute boje, a u plodu ima 3-5 dosta krupnih,smeđih sjemenki”, objašnjava Berberović.

Ona kaže da postoji veliki broj sorti i varijeteta,  i da ih ima preko 800. Najčešća podjela je na dvije grupe:

kineska grupa čija stabla imaju duguljaste listove, plodovi  su  su kruškasti do  skoro okrugli, imaju  narandžastu kožicu i pulpu, bez soka i izraženog ukusa i  japanska grupa čiji su   llistovi   široko eliptični, plodovi su kruškasti do duguljasto-ovalni, imaju svijetlo  žutu kožicu, bijelu pulpu, veoma sočni,  i slabo aromatični.

Plodovi nješpule su vrlo sočni i ukusni, dok su  nezreli plodovi   kiseli i imaju umirujuće i uspavljujuće dejstvo. Sjemenke su cijanogenične i  otrovne.

Likerod nješkula

Plodovi se koriste u pripremi želea, marmelade, sirupa i  likera. Mladi plodovi se koriste za pravljenje pita. Sirup japanske mušmule se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi za ublažavanje kašlja.

/S.Kosić/

Najčitanije