23 C
Kotor

Slušaj online radio

Vješte ruke stvoraju magiju

Izložba košulja, tunika i bookmarkera ukrašenih crnogorskim zlatovezom



“Crnogorska narodna nošnja i njen dominantan ukras, crnogorski zlatovez, jedinstveno su i rijetko svjedočanstvo crnogorske kulture I identiteta,  sačuvano u punom identitetu.

Muška i ženska nošnja odišu elegancijom i finoćom materijala, a posebnom je čine zlatovez motivi koji su, uglavnom, floralni kao naprimjer listovi ili grane, kao i biljke  koje rastu u Crnoj Gori, vinova loza i djetelina”, kazala je sinoć profesorica maternjeg jezika Dijana Roganović otvarajući izložbu košulja, tunika i bookmarkera ukrašenih crnogorskim zlatovezom u SPA galeriji Instituta Igalo.

Ona je objasnila  da se pored svečane ili svitne dvorske nošne, nosila  i suknena, a prepoznatljivi djelovi i u jednoj i u drugoj su: dimije, opanci, dolama, džamadan,, dušanka, gunj, a kod žena suknje, dolaktice, jaketa i drugi djelovi protkani zlatovezom.

Roganović je poručila da se “crnogorski zlatovez  koristi na narodnim nošnjama više vijekova i da je i aktuelan zahvaljujući vještim rukama koje stvaraju magiju.

Radovi izloženi u SPA galeriji  nastali su u okviru projekta “Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena” u okviru programa “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji je realizovala NVO Mare Mare.

Projekat ima za cilj unapređenje rodne ravnopravnosti u Herceg Novom putem ekonomskog osnaživanja žena, posebno onih koje pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva kao i promociju i njegovanje tradicionalnih zanata, prije svega zlatoveza , kao dijela kulturne baštine Crne Gore.

Zlatovez – Mare Mare

Kroz obuke i radionice, kao i treninge posvećene ženskom preduzetništvu i pokretanju sopstvenih biznisa, NVO Mare Mare je radila na podizanju svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti i stvaranju prilika za ekonomsko osnaživanje žena u ovom regionu.

“U okviru ovog projekta, grupa od 13 žena dobila je  priliku da se obuče u tradicionalnom  crnogorskom zlatovezu  koji je dio bogate kulturne baštine Crne Gore.  Takođe su prošle trening o preduzetništvu i digitalnom marketing”, kazala je koordinatorka projekta Dubravka Raičević iz NVO Mare Mare. Ona je istakla da će učesnicama projekta “nakon 40 radionica zlatoveza i trodnevnog treninga o ženskom preduzetništvu i digitalnom marketingu iskustvo iz projekta pomoći da nastave samostalno da rade  i time osiguraju svoje samozapošljavanje”.

“Projekt “Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena” predstavlja važan korak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Herceg Novom i doprinosi ekonomskom razvoju zajednice kroz podršku ranjivim kategorijama stanovništva. NVO Mare Mare se zalaže za stvaranje bolje budućnosti za žene u Herceg Novom i širi poruku da su rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje ključni faktori za prosperitet zajednice”, istakla je Raičević.

Raičević je učesnicama projekta podijelila sertifikate i zahvalila se svima koji su pomogi projekat.

Projekat  “ Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena”  podržan je kroz programa “OCD u Crnoj Gori-od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M”BASE” koji  sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Finansira ga Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

/Slavica Kosić/

Najčitanije