20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Policija uvodi nove procedure u slučaju dojava o bombama u školama

mobilni – aplikacija

Uprava policije Crne Gore planira da uspostavi nove procedure postupanja u skladu sa međunarodnim standardima u slučaju dojava o bombama. To će, kako su pojasnili za portal Roditelji.me podrazumijevati aktivnije učešće uprava škola, sa kojima će zajednički djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika.

Zbog dojava o bombama, za koje je utvrđeno da su bile lažne, nastava u više osnovnih i srednjih škola iz Herceg Novog, Kotora i Tivta, prekidana je u posljednjih dvadesetak dana više puta i organizovana online. Za hercegnovske osnovce je juče, nakon pregleda prostorija, ipak organizovana nastava u školi, dok srednjoškolci iz SMŠ “Ivan Goran Kovačić” od sredine februara imaju online časove.

Do sada su identifikovana dva sedamnaestogodišnjaka koji su osumnjičeni za slanje prijetećih poruka školama u Kotoru i Tivtu.

“Povodom posljednih događaja koji su inicirani slanjem spornog mail sadržaja koji se odnosio na navodno postavljenje eksplozivne naprava, u obrazovnim ustanovama na teritoriji Herceg Novog, Kotora i Tivta, službenici Uprave policije u saradnji sa međunarodnim partnerima preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije lica ili više njih koja su uputila poruke sa uznemirujućim i prijetećim sadržajem. Moramo naglasiti da se u značajnom broju slučajeva za slanje navedenih mail poruka koriste platforme koje obezbjeđuju anonimizaciju korisnika kako bi se zamijenili identifikacijski podaci korisnika i samim tim zaštitila njihova privatnost”, naveli su iz Uprave policije.

Kako su dodali, zbog bezbjednosnih razloga i s obzirom na osjetljivu prirodu taktičkih metoda i tehnika koje se koriste u radu, nijesu u mogućnosti da pruže detaljne informacije koje bi podstakle nepoželjne aktivnosti u narednom periodu.

“Nadležni državni tužioci pomenute događaje su kvalifikovali kao krivično djelo lažno prijavljivanje i krivično djelo izazivanje panike i nereda, za koje su kazne propisane Krivičnim zakonikom Crne Gore. U ovom trenutku ono što je svakako najbitnije jeste prvenstveno bezjednost kako djece, tako i zaposlenih u svim prosvjetnim ustanovama u Crnoj Gori”, ističu iz Uprave policije.

Podsjetili su da je utvrđeno da se u konkretnim slučajevima radi o lažnim dojavama i sve dalje aktivnosti službenika Uprave policije Crne Gore usmjerene su ka identifikaciji lica koje su uputili sadržaje spornih mailova.

“Rješavanje ovakvih i sličnih slučajeva zahtijeva složene analize i provjere, koje dalje zahtijevaju određeni vremenski period, zbog same kompleksnosti načina izvršenja krivičnog djela, odnosno činjenice da je djelo izvršeno korišćenjem informacionih tehnologija, koje su u ovom momentu napredovale do tih razmjera da je od strane pojedinca, uz posjedovanje gotovo osnovnih vještina i znanja, lako moguće prikriti tragove i samim tim produžiti tok vođenja same istrage. Dosadašnja praksa pokazala je da, razlozi slanja lažnih dojava o bombama mogu biti različiti. Iz do sada riješenih slučajeva može se zaključiti da se u ovim predmetima radi o maloljetnim licima, a razlozi su različiti i odnose se na izbjegavanje određenih testiranja, odnosno provjere znanja u obrazovnim ustanovama, a nerijetko i iz zabave”, naglasili su iz Uprave policije.

Dodajući da Crna Gora nije izolovan slučaj kada se govori o slanju prijetećih poruka, već su slični događaji evidentirani i u zemljama u okruženju.

“Uprava policije, kao jedan od nosilaca sistema bezbjednosti, vodeći se principima lične i imovinske sigurnosti građana, planira da u narednom periodu kroz implementaciju preventivnih mehanizama uspostavi i dodatne procedure postupanja u skladu sa međunarodnim standardima. U okviru tih procedura će se kroz aktivno učešće uprava obrazovnih ustanova, djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, sa krajnjim ciljem da se spriječi neodgovorno ponašanje pojedinaca i umanjenje štetnih posljedica”.

Iz Uprave policije ukazali su i da je veoma važna obaveza roditelja da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u odnosu na njihovo postupanje u sajber prostoru.

“Imajući u vidu društveni značaj i negativne posljedice, mišljenja smo da navedene situacije zahtijevaju inkluziju i učešće svih mehanizama društva, u prvom redu organa za sprovođenje zakona kao nadležnih za otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela i identifikaciju njihovih učinilaca, ali i roditelja, nevladinih i drugih organizacija koje mogu pružiti veoma značajan doprinos naročito u segmentu preventivnog djelovanja”, istakli su iz Uprave policije.

Najčitanije