10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijedna donacija: Rotarijanci Kotora i Barija prikupili 41.000 dolara za Medicinski fakultet

Foto Rotari klub Kotor

Promocija rezultata Global Grant projekta „Rotary za preciznu medicinu u Crnoj Gori“ održan je u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG).  Ovaj projekat pokrenut je 2023. u partnerstvu Rotary kluba (RC) Bari i Kotor, koji su, uz učešće svojih članova, prijateljskih RC iz Crne Gore, Italije i Srbije, Rotary Distrikta (RD) 2120 i 2483 i sufinansiranjem iz Rotary Fondacije, obezbijedili 41.000 dolara.

Realizacijom projekta nabavljena je Laboratorijska oprema – ChemiDoc sistem za vizualizaciju gelova i blotova u ukupnom iznosu od 33.800 eura i obezbijeđena stipendija u iznosu od 4.000 eura za šestomjesečnu obuku jednog doktora medicine za njeno korišćenje.

Na promociji su govorili ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella, dekan Medicinskog fakulteta UCG prof. dr Miodrag Radunović, predsjednica RC Kotor Aleksandra Ivanović, bivši predsjednik RC Bari Alberto di Cagno, dr Sergio Giannattasio, naučnik iz italijanskog Nacionalnog naučnoistraživačkog centra (CNR) i primarni kontakt za projekat iz RC Bar, te dr Vincenzo Sassanelli, guverner RD 2120.

Oni su naglasili značaj projekta za unapređenje oblasti precizne medicine u Crnoj Gori, u cilju poboljšanja zdravlja i blagostanja stanovništva, a tokom promocije upriličeno je i potpisivanje Ugovora o donaciji između RC Kotor i Medicinskog fakulteta UCG.

Foto Rotari klub Kotor

Aleksandra Ivanović, predsjednica RC Kotor naglasila je posvećenost ovog kluba zdravstvu u Crnoj Gori: “U svom djelovanju prethodnih šest godina, RC Kotor je posebnu pažnju posvetio crnogorskom zdravstvu, djelujući u okvirima svojih mogućnosti, kroz donaciju prenosivog EKG aparata za Hitnu pomoć u Kotoru, kolposkopskog aparata za Dom zdravlja u Tivtu, portabilnog ultrazvučnog aparata za Bolnicu u Risnu, te opremanjem Covid odjeljenja u Bolnici Kotor tokom pandemije koronavirusa, ukupne vrijednosti oko 30.000 eura.”

U 2022.  Rotary zajednica u Crnoj Gori je, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a i drugim partnerima, donirala opremu Centru za neonatologiju Kliničkog centra u Podgorici u vrijednosti od 92.000 eura.

“Ponosni smo što ovog puta doprinosimo razvoju precizne medicine u Crnoj Gori i čestitamo Medicinskom fakultetu i Institutu za napredne studije UCG na posvećenosti i ambiciji da kod nas primjenjuju napredna istraživanja u oblasti molekularnih osnova bolesti, personalizovane medicine, genetike i drugih oblasti koje su od vitalnog značaja za razumijevanje i liječenje mnogih teških bolesti,” kazala je Ivanović.

Laboratorija za molekularnu medicinu, osnovana 2018. na Medicinskom fakultetu  predstavlja istraživačku platformu za sprovođenje aktivnosti u okviru aktuelnih naučnih projekata, kao i obuku studenata doktorskih studija.

Njihovi napori usmjereni su na razvoj istraživanja molekularne osnove i mehanizama bolesti, ćelijske i molekularne biologije, biologije kancera, novih tehnologija u dijagnostici i praćenju bolesti, personalizovane medicine, genetike i epigenetike, biohemije, fiziologije i farmakologije, kao i neuronauka.

“Stoga je ova nabavka savremene naučne opreme od strateškog značaja za unapređenje i zdravstva i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori jer će tako značajno obogatiti spektar metodologija koje koriste crnogorski naučnici, za istraživanje i za prevenciju i kontrolu različitih bolesti.”

Kupljeni instrument biće dostupan svom akademskom i naučnom osoblju, kao i kliničarima.

Na taj način, ovaj projekat će dodatno ojačati saradnju naučnoistraživačkih laboratorija sa kliničkim dijagnostičkim laboratorijama.

Značaj uspješne realizacije ovog projekta ogleda se i u produbljivanju i jačanju postojećih veza između Crne Gore i Italije, a RC Kotor i Bari planiraju nastavak uspješne saradnje i realizaciju sličnih Global grant projekata-dodaje se u saopštenju RC Kotor.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Marijeta Barjaktarović Lanzardi, rektor UCG prof. dr Vladimir Božović , prodekani Medicinskog fakulteta- za nauku prof. dr Aneta Bošković, za međunarodnu saradnju  prof. dr Nataša Popović  i za nastavu prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić, predstavnici RC klubova Kotor i Bari, te predstavnici drugih klubova iz Crne Gore.

Najčitanije