10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Poljska poručila EU da zatvori granice pred migrantskim valom

Migranti – foto Routers

Evropska unija trebala bi zatvoriti granice pred migrantskim valom i zaboraviti na ideju njihova premještanja unutar bloka, poručila je poljska vladajuća stranka koja zaoštrava stajalište o migrantima prije izbora.

Poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) rekla je da bi Poljska mogla biti preplavljena migrantima poput talijanskog otoka Lampeduse ako oni ne dođu na vlast na izborima 15. oktobra.

Čelnik stranike Jaroslaw Kaczynski rekao je na konferenciji za novinare: “Lampedusa je samo neka vrsta simbola situacije koja prijeti cijeloj Europi, uključujući Poljsku.”

– Jedini način da se bori protiv te – mora se tako reći – invazije – jest da se zaista, realno zatvore granice i da se odluči vratiti one koji su prešli granice u njihove zemlje porijekla ili pronađe neko drugo rješenje, ali uvijek tako da ih se riješimo, kazao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je posjetila Lampedusu, koja se bori s migrantskim valom, i obećala da će EU donijeti akcijski plan u 10 točaka kako bi pomogla Italiji u migrantskoj krizi.

Kaczynski je rekao da je najava relokacije ilegalnih migranata “ohrabrenje krijumčarima ljudi”.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije