16 C
Kotor

Slušaj online radio

Poljska: Prosvjed poljoprivrednika protiv politika EU-a i ukrajinskog žita

Prosvjedi poljoprivrednika u Poljskoj Foto: Kacper Pempel / Reuters

Hiljade poljskih poljoprivrednika izašli su na ulice Varšave, trubeći i noseći zastave, što predstavlja eskalaciju prosvjeda koji je izbio početkom februaru protiv uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i Zelenog plana Europske unije.

Poljoprivrednici diljem Evrope tjednima prosvjeduju protiv uvjeta koje im nameću europske regulacije radi borbe protiv klimatskih promjena te protiv povećanja troškova i nečega što nazivaju nepravednom konkurencijom izvan EU-a, a osobito Ukrajine.Poljski poljoprivrednici okupili su se u središtu Varšave prije no što su se zaputili prvo prema parlamentu, a potom prema uredu premijera.-

Prosvjedujemo jer želimo da se ukine ‘zeleni plan’ jer će naše farme dovesti do bankrota svojim troškovima … koji nisu usporedivi s onim što žanjemo i koliko smo plaćeni, rekao je 31-godišnji Kamil Wojciechowski, poljoprivrednik iz mjesta Izbica Kujawska u središnjoj Poljskoj.

– A to koliko nas se za naš rad plaća se smanjilo zbog priljeva žita iz Ukrajine i to je naš drugi zahtjev – blokirati priljev žita iz Ukrajine, dodao je.
Poručuju da neće odustati
Poljski poljoprivrednici su započeli niz prosvjeda diljem zemlje ranije ovog mjeseca, koji su uključivali gotovo potpunu blokadu svih graničnih prijelaza s Ukrajinom te poremećaje u lukama i na prometnicama diljem zemlje.”Nećemo odustati. Nemamo izbora. Naše farme će bankrotirati, izgubit ćemo svoj glavni izvor zarade”, rekao je 47-godišnji Pawel Walkowiak, proizvođač žita i kukuruza iz mjesta Konarzewo na zapadu Poljske.Poljski premijer Donald Tusk je tijekom posjeta Pragu u utorak rekao da Unija mora riješiti probleme stvorene njenom odlukom da otvori svoje granice za uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda nakon što je Rusija započela invaziju na svog susjeda početkom 2022.

– Nitko nema pravo misliti da Češka i Poljska neće podržavati Ukrajinu, no radit ćemo zajedno u Bruxellesu radi ispravaka koji će zaštiti naše tržište od negativnih učinaka ove odluke, kazao je Tusk.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije