16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – porodice Matković i Knezović već godinu dana žive van svojih domova u Novom naselju

Obrušeni domovi – Škaljare

Vještak izašao na teren tek prije par dana



Prije godinu dana  dvije porodice iz Novog naselja u Škaljarima ostale su bez svojih domova i sada, zbog propusta nadležne građevinske inspekcije, žive u socijalnim stanovima Opštine Kotor.

Porodice Knezović sa šest članova i Matković sa dva člana, iseljene su 30. marta 2023. godine iz svojih kuća, u kojima su nakon zemljotresa 1979. godine oformile domaćinstva. Skoro sve njihove stvari ostale su zarobljene u obrušenim kućama na ivici gradilišta firme „Rove“ iz Tivta, zbog čijih su neprofesionalnih intervencija kuće pomenutih porodica  počele da tonu na klizištu. Oštećeni građani tužili su investitora još prije no što se obrušavanje desilo, mađutim, tek je prije par dana, 26. februara, sudski vještak Osnovnog suda Kotor prvi put izašao na teren, kako bi konstatovao stanje na gradilištu.

– Evo, već je godina od kad su naše dvije porodice ostale bez svoje imovine, godinu dana živimo „u podstanare“. Kad se zemljište obrušilo 30. marta, isto veče smo se preselili, nismo mogli ostati u svojim domovima. Tri mjeseca prije no što se to desilo, mi smo upozoravali, obavili smo svoju građansku dužnost i prijavili neregularne građevinske radove na tlu. Na nadležnim organima je bilo da preduzmu preventivne mjere, kako do ovoga ne bi došlo, ali svaka intervencija dođe kasno. Tužili smo investitora „Rove“ d.o.o. Tivat, sudski postupak je pokrenut mjesec dana prije obrušavanja. Tužbom Osnovnom sudu Kotor tražili smo privremenu mjeru, a  kako ona nije uvedena, radovi su nastavljeni i došlo je do urušavanja temelja naših kuća, kaže za Boka News Luka Knezović, koji u stanu na Zlatnim njivama živi sa suprugom, sinom, snahom i dvoje unučadi. Iako je prihvatio situaciju takva kakva je, ne može da razumije odsustvo empatije od strane investitora.

Luka Knezović

-Poslenici firme, koja je učinila štetu, ni „repom nisu mrdnuli“ da pitaju kako smo, što smo, da li nam treba pomoć da iznesemo namještaj …Ispada da smo mi, Knezović i Matković, njima na tom mjestu smetali da bi gradili stanove za prodaju i da bi se bogatili na naš račun. Skupština Opštine Kotor je vrlo korektno postupila prema nama, ona je treće lice u ovom sporu i ona nije bila nadležna u ovoj situaciji koja se desila. Nadležni iz Opštine su prvi priskočili, dali nam stanove koje nam plaćaju, ali ti su stanovi namješteni. Naše stvari stoje godinu dana u vlagu, sve je to sagnjelo, sav namještaj smo izbacili, uhvatila ga je „mufa“. Štetu treba da procjene vještaci, kaže Knezović.

Ističe svoju ljubav i vezanost za ovaj grad, kome je posvetio svoje profesionalno, ali i slobodno vrijeme.

Ulaz na gradilište

-Rođeni sam Kotoranin, 80 mi je godina i sve što sam, zajedno sa svojom suprugom postigao u svom životu, postigao sam  u ovom gradu.  Mi smo 1979. godine u zemljotresu ostali bez ičega što smo imali, a imali smo stan na najljepšem mjestu u Starom gradu- kod Gradskog sata. Od te godine smo počeli ponovo da se kućimo, stvaramo, došla su djeca… I kad smo se dobro sredili, došla nam je „repriza“ zemljotresa 1979, a to je bio 30.mart 2023. godine. Opet smo ostali potpuno bez ičega, u svom gradu gdje si odrastao, gdje si sve stvorio, ostao si bez igdje ičega u devetoj deceniji života i sad sam u tom gradu podstanar, „raseljeno lice“ i treba li još i socijalnu pomoć da primam, ali nismo do toga još došli, mada na to ne bih ni pristao, poručuje Knezović, koji ni u teškim trenucima ne skriva svoju veselu narav.

S obzirom da je godinama aktivni učesnik i kreator kotorskih karnevalskih fešti, sada sa funkcije Kapo od Karnevala  poziva mlade da dođu i da od starijih feštađuna uče tradicionalne karnevalske običaje.

Kapo nasmijan uprkos poteškoćama

-Te fešte su boljka našega Kotora, vazda kasno krenu, u malo vremena se ništa ne može napraviti. Karneval se ne može nazvati tradicioinalnim, ako uđe u Korizmu, ali, ukoliko se to desi, onda treba da se nazove samo „Kotorski karneval“. To je tradicija duga više od 500 godina i to treba poštovati, poručuje Kapo.

/M.D.P./

Najčitanije