15 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorac spašen nakon dva sata u hladnim vodama Sjevernog mora

Brod – Foto: The Maritime Executive

Veliku sreću imao je jedan pomorac koji je spašen nakon što je gotovo puna dva sata proveo u hladnim vodama Sjevernog mora kada je u petak navečer pao s broda za hitne intervencije i spašavanje (ERRV) Keizersborg.

Britanska Obalna straža primila je oko 18:30 sati obavijest o osobi u moru u blizini Shellovog plinskog polja Leman, smještenog otprilike na pola puta između Škotske i Jutlanda u Sjevernom moru. Posada SAR broda Caister RNLI oko 19:00 sati krenula je na mjesto događaja kako bi pomogla u potrazi, u kojoj je sudjelovao još jedan brod za spašavanje i spasilački helikopter obalne straže, ali i brojni drugi brodovi u tom području, piše The Maritime Executive.

Nešto iza 20 sati, gotovo dva sata nakon obavijesti, pomorac je pronađen živ i zdrav, unatoč velikoj opasnosti od hipotermije u hladnim vodama Sjevernog mora. Iz mora ga je spasila posada OSV-a, spasilački helikopter prebacio je pomorca u bolnicu James Paget u Great Yarmouthu na pretrage.

Operater broda, tvrtka Wagenborg Offshore, potvrdila je incident u kratkom saopštenju, uz napomenu da je pomorac u dobrom stanju.

Brod Keizersborg je PSV koji je prošle je godine prenamijenjen u tzv. walk-to-work ERRV brod. Trenutno služi za obavljanje poslova inspekcije i održavanja na bezposadnim naftnim i plinskim platformama u britanskim i nizozemskim vodama Sjevernog mora.

Brod također služi i kao hitno spasilačko plovilo za tegljenje u hitnim slučajevima, patroliranje i spašavanje. Dva druga Wagenborg broda, Kroonborg i Kasteelborg, prošla su kroz slične preinake.

Najčitanije