24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorska istorija na dlanu

Pomorska istorija na dlanu
Ponosni na Zbornik – Nikčević, Dabinović i Uskoković – foto M.D.P

PRVI TOM ODABRANIH RADOVA DR MILOŠA MILOŠEVIĆA OBJAVLJEN U IZDANJU POMORSKOG MUZEJA CRNE GORE U KOTORU


Zbornik radova dr Miloša Miloševića -Pomorska istorija, i tom, koji obuhvata radove objavljivane u Godišnjacima Pomorskog muzeja u Crne Goreu  Kotoru, predstavljen je u Palati Grgurina  u okviru Međunarodnog naučno-stručnog skupa “Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke”, a u sklopu “Neđelje arhiva” Državnog arhiva Crne Gore.

U Zborniku je objavljeno 12 radova po izboru Danijele Nikčević i Slavka Dabinovića, poslenika Pomorskog muzeja, koji, zbog obima građe, planiraju još jedan tom.

-Prvi tom, koji smo predstavili, tretira teme iz pomorske istorije Boke kotorske, dok će drugi tom, obuhvatiti radove dr Miloša Miloševića na teme iz oblasti političke istorije, arhivistike i bibliotekarstva, te istorije umjetnosti, muzike i muzikologije, istorije književnosti i ostale članke koji ne pripadaju pomenutim temama istraživanja, objasnio je Slavko Dabinović, te dodao da je dr Miloš Milošević u Godišnjacima Pomorskoga muzeja objavio ukupno 34 rada.

-Svoj prvi rad je dr Miloš Milošević objavio u našem Godišnjaku 1953. godine, a posljednji 2006. godine. Sigurni smo da će Biblioteka Pomorskog muzeja biti obogaćena jedno stručnom knjigom, koja će biti korisna kako naučnim radnicima, tako i svima onima koji će istraživati pomorsku istoriju, pojasnila nam je Danijela Đurović.

-Zbornik je skup radova koje je Miloš Milošević godinama objavljivao kroz razne godišnjake. To je bio obiman posao koje su kolege Danijela Nikčević i Slavko Dabinović mukotrpno sakupljali i na kraju se ispostavilo da ima građe za dva toma. Dr Miloš Milošević je čovjek koji je zadužio i Kotor i Boku i Crnu Goru i cijelo podneblje Dalmacije, tako da ćemo mi tek, godinama koje dolaze, upoznavati njegovo djelo. Zahvaljujući ovom izdanju, a i drugom koje planiramo, mi na pravi način vrednujemo njegov pregalački naučni rad. Radujem se što je organizovan ovaj skup i što je nazvan po njemu, to je najmanje što smo mogli da uradimo što se dr Miloša Miloševića tiče, kazala je za Boka news Maja Uskoković, direktorka Pomorskog muzeja Crne Gore.

Međunarodni naučno-stručni skup “Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke”
Dr Miloš Milošević – foto M.M.

Ličnost dr Miloša Miloševića i njegovo djelo široko su poznati naučnoj i stručnoj javnosti, kako kod nas, tako i na međunarodnom planu. Bio je admiral Bokeljske mornarice, a između ostalog, bio je naučnik, istoričar, arhivista i romanista, kao i svestrani umjetnik, pjesnik i muzičar. Kako ga je opisao Danilo Mrvaljević, v.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore sa Cetinja, “bio je veliki entuzijasta i poznavalac kulture i kulturnih prilika i jedan od najvećih intelektualaca svoga vremena na prostorima Crne Gore i Jugoslavije.”

Objavio je 24 knjige i publikovao preko 230 naučnih radova. Među najznačajnijim Miloševićevim ostvarenjima su muzičke teme, portreti, studije iz književne i kulturne prošlosti, zbirke poezije Za ruke se držimo, Sam na palubi, obimna istorijska studija Pomorski trgovci, ratnici i mecene, Zbirka istorijskih zapisa iz prošlosti Boke Kotorske.

Sa Jelenom Antović priredio je fototipsko izdanje Statuta bratovštine Svetog Nikole mornara u Kotoru iz 1463. sa legatima iz 1807. koje je objavljeno 2009. godine povodom 12 vjekova Bokeljske mornarice i prenošenja moštiju Svetog Tripuna iz Carigrada u Kotor.

/M.D.P./

Najčitanije